Grudniowe zajęcia nawiązywały tematycznie do przepięknych świąt Bożego Narodzenia. Najpierw zgromadzono informacje o tutejszych tradycjach, wybrano wigilijne potrawy oraz przygotowano zaproszenia na uroczystą Wigilię.
Następnie przez dwie kolejne soboty grudnia odbywały się warsztaty kulinarne oraz plastyczne. Dzieci pod kierunkiem pani Krystyny Chlebowskiej przygotowywały tradycyjne potrawy wigilijne. Smakowity zapach roznosił się po całej szkole. Na stole wigilijnym znalazły się: śledzie w oleju, śledzie po tatarsku, paluszki krabowe w cieście naleśnikowym, barszcz z uszkami, kompot z suszu, kutia, makowiec, sałatka krewetkowa, jajka w majonezie, ryba smażona, krokiety, paszteciki, pierogi z kapustą i grzybami oraz postny bigos. Druga grupa uczniów zajęła się stroną estetyczną. Wykonali stroiki, którymi przyozdobili stół. Dzieci nauczyły się także nakrywać do stołu i umieszczać potrawy tak, aby wyglądało to estetycznie i zachęcająco. Wszystko wyglądało pięknie i było przepyszne. Zapanował miły i świąteczny nastrój. Goście wraz z uczestnikami projektu śpiewali kolędy, składali sobie życzenia, po czym wszyscy przystąpili do konsumpcji.
Joanna Stachowska, Katarzyna Bajorska
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?