Podczas ostatniego pobytu na PG gimnazjaliści wysłuchali m.in. wykładu o smaku i dowiedzieli się, że oprócz słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego istnieje też od 2000 r. smak o nazwie monoglutaminian sodu (MGN), odkryty przez Japończyków i nazwany umami, czyli wyśmienity.
Młodzież po tej wizycie inaczej patrzy też na przyprawy, wiedząc już, że są one polepszaczami smaku, a w czasach, kiedy nie znano lodówek, pełniły także rolę konserwantów. Jedną z najstarszych jest cynamon, a najdroższymi - szafran i kardanom. Szafran otrzymuje się z kwiatów, nadaje korzenny aromat i żółtą barwę. Kardanom dodaje się do pierników i aromatyzowania kawy.
Podczas drugiego wykładu gimnazjaliści słuchali o cząsteczkach pierwiastków chemicznych. Poznali budowę diamentu, grafitu i fullerenów, łącząc ich struktury z przykładami budowli architektonicznych oraz wszechstronnym zastosowaniem odmian alotropowych węgla.
W przyszłym roku szkolnym Gimnazjum nr 3 też chce uruchomić klasę pierwszą politechniczną (patronat Wydziału Chemiczny Politechniki Gdańskiej). Termin składania podań jednak już minął, tak samo jak do klasy architektonicznej (patronat Wydziału Architektury PG) i językowej z elementami edukacji kulturowo-historycznej (Muzeum Zamkowe w Malborku).
Cały czas natomiast można składać podania do klasy psychologiczno-partnerskiej, integracyjnej oraz ogólnych. Rekrutacja potrwa do 30 maja. Lista uczniów przyjętych do klas pierwszych gimnazjum zostanie ogłoszona 4 lipca o godz. 12.
Więcej o rekrutacji do Gimnazjum nr 3 w Malborku można się dowiedzieć na stronie internetowej szkoły - TUTAJ.
Materiał nadesłany przez Gimnazjum nr 3
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?