Prof. dr hab. inż. Marek Biziuk opowiedział o żywności, m.in. o składnikach niezbędnych dla organizmu, które się w niej znajdują, ale też o zanieczyszczeniach powstających w trakcie obróbki, jak również o dodatkach typu barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, zagęstniki, emulgatory, substancje wzmacniające smak i zapach oraz substancje słodzące.
Jaki jest wpływ tych substancji chemicznych na zdrowie człowieka? Badania dowiodły na przykład, że dodatki konserwujące powodują wzrost agresywności u dzieci i ich większą nadpobudliwość. Gdyby je usunąć, liczba dzieci nadpobudliwych zmalałaby o 1/3. Na zakończenie profesor pokazał, w jakich produktach naturalnych jest najwięcej zagrożeń. Wymienił m.in. rabarbar, migdały, banany, groszek.
Prof. dr hab. inż. Aleksander Kołodziejczyk wyjaśnił, „skąd biorą się męskie kobiety i zniewieściali mężczyźni". Podczas wykładu pod takim tytułem opowiedział o terapii hormonalna”. Wykładowca tłumaczył uczniom m.in., że każdy może mieć niektóre cechy płci przeciwnej i nie jest to powód do zmartwień.
Wszystkim bardzo podobały się oba wykłady. Uczniowie słuchali ich z wielkim zainteresowaniem, a pierwszo- i drugoklasiści z zniecierpliwieniem czekają na kolejny rok akademicki, a z nim na kolejne spotkania z chemią praktyczną w laboratorium.
Dawid Zakrzewski
materiał nadesłany przez Gimnazjum nr 3 w Malborku
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?