- Planujemy przyjąć ponad 700 tysięcy ton buraków i wyprodukować ponad 100 tysięcy ton cukru - mówił nam Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Cukrowni Malbork, we wrześniu ub.r. tuż przed rozpoczęciem kolejnej kampanii cukrowniczej. Plan został zrealizowany perfekcyjnie, bo wszystkie liczby pokrywają się z danymi podsumowującymi czteromiesięczną pracę jedynej fabryki cukru na Pomorzu.
- Kampania była rekordowa pod każdym względem, ale jednocześnie bardzo spokojna, powiedziałbym nawet, że nudna - mówi Mariusz Kaźmierczak.
Do malborskiej cukrowni trafiło ponad 700 tysięcy ton buraków, z których wyprodukowano blisko 110 tys. ton słodkiego kruszcu. To podobny wynik do kampanii sprzed dwóch lat, ale znacznie lepszy od tej ubiegłorocznej, gdy przerobiono tylko 480 tys. ton buraków i pozyskano 72 tys. ton cukru. Rekordowa była też długość pracy fabryki. Tym razem produkcja trwała 120 dni.
- Wynika to z dobrych plonów. Chcemy, by produkcja ponad 100 tysięcy ton cukru stała się już standardem dla naszego zakładu - mówi Mariusz Kaźmierczak.
Przy kampanii pracowało blisko 300 osób zatrudnionych na stałe i sezonowo.
Malborska cukrownia, podobnie jak sześć innych zakładów, należy do Krajowej Spółki Cukrowej. Z podsumowania całościowej kampanii 2016/2017 wynika, że państwowy koncern skupił ponad 5 mln ton buraków cukrowych i wyprodukował łącznie ponad 800 tys. ton cukru.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?