Na stoiskach z warzywami i owocami na malborskim targowisku, chociaż chłodno, to pachnie wiosną. Na pierwszy rzut oka widać, że klientów nie brakuje, ale handlujący mają nadzieję, że gdy się wreszcie ociepli, więcej mieszkańców będzie chciało zaopatrzyć się u nich w nowalijki.
Nadal handel musi się odbywać w reżimie sanitarnym.
- Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością. Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i/lub place na wolnym powietrzu. Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki, jak również stragany z produktami spożywczymi. W celu zapobiegania zagrożeniu, jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu, rekomenduje się ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych – informuje sanepid.
Inspekcja sanitarna te wymagania ujęła tak:
- stosować właściwą higienę rąk,
- stosować higienę kaszlu i oddychania,
- stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością,
- ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego,
- zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra),
- w miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?