MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Dzień Dziecka 2024 na wesoło. Najlepsze memy z najmłodszymi w roli głównej!

NOWE
Dzień Dziecka 2024 na wesoło. Najlepsze memy z najmłodszymi w roli głównej!

Oblężenie Miasteczka Ruchu Drogowego w Radomsku. Przyjeżdżają całe rodziny. ZDJĘCIA

Oblężenie Miasteczka Ruchu Drogowego w Radomsku. Przyjeżdżają całe rodziny. ZDJĘCIA

Polecamy

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

"Ferdinand Schulz - pruski Ikar" w Muzeum Miasta Malborka i rajd rowerowy z PTTK

"Ferdinand Schulz - pruski Ikar" w Muzeum Miasta Malborka i rajd rowerowy z PTTK

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!

Zabawa to praca – nie przerywaj dziecku, kiedy się bawi!