MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Cukrownia wyprodukowała ponad 130 tysięcy ton cukru w ciągu 118 dni. To kolejna rekordowa kampania w Malborku

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Cukrownia w Malborku już przyzwyczaiła do tego, że każdy kolejny rok przynosi produkcję cukru na poziomie ponad 100 tysięcy ton. Ale dopiero co zakończona kampania produkcyjna z wynikiem ok. 130 tysięcy ton była absolutnie rekordowa.

Bardzo szybko, bo już 10 września ubiegłego roku malborska fabryka rozpoczęła kampanię produkcyjną. Co kilka minut do zakładu wjeżdżała ciężarówka wyładowana surowcem przywiezionym z pól Żuław, Powiśla i Kociewia, a plac składowy zamieniał się w góry buraczane. Kampania zakończyła się 5 stycznia 2023 r. - wtedy pokrojono ostatnie buraki.

Najlepsze wyniki w Krajowej Grupie Spożywczej

Ta jedyna cukrownia w województwie pomorskim w ciągu 118 dni skupiła prawie 950 tysięcy ton buraków, które przerobiła na rekordowe ponad 130 tysięcy ton cukru. Pola obrodziły, bo średni plon z hektara wyniósł 72 tony i był największy w całej Krajowej Grupie Spożywczej S.A. Średnio na dobę fabryka kroiła niecałe 8,5 tys. ton buraków na dobę. Polaryzacja (zawartość cukru w korzeniu) na poziomie 16,5 procenta jest uznawana za zadowalającą.

Ogólnie kampania przebiegła spokojnie. Na początku mieliśmy niewielkie problemy z rozruchem, ale to jest całkiem normalne. Środek był spokojny, a sama końcówka już trudna w związku z degradacją surowca – mówi Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Cukrowni Malbork.

Trudności na „ostatniej prostej” były związane z bardzo niestabilną pogodą. Od mrozu w okresie świąt Bożego Narodzenia do wiosennej aury na początku nowego roku. Takie wahania temperatury nie służyły burakom.

Surowiec do zakładu w Malborku został skupiony od blisko 830 plantatorów. W wyniku uzgodnień Rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy KGS S.A. z zarządem spółki rolnicy za buraki zakontraktowane o zawartości cukru 16 proc. otrzymali 50 euro za 1 tonę. Co prawda, przed startem kampanii mówiło się nawet o możliwości pobicia rekordu przerobu 1 miliona ton buraków, ale to była optymistyczna wersja. Będzie to więc cel na kolejny sezon produkcyjny, który także ma rozpocząć się w pierwszej połowie września.

Dla porównania wyniki wcześniejszych kampanii w Cukrowni Malbork:

  • 2012/2013 - 571 500 ton buraków – 84 500 ton cukru,
  • 2013/2014 - ponad 560 000 t buraków - 87 000 t cukru,
  • 2015/2016 - 480 000 t buraków - 72 000 t cukru,
  • 2016/2017 - ponad 700 000 t buraków - blisko 110 000 t cukru,
  • 201720/18 - 706 602 t buraków - 101 873 t cukru,
  • 2018/2019 - blisko 650 000 t cukru - ponad 100 000 t cukru,
  • 2019 - 737 607,51 t buraków - ponad 109 000 t cukru,
  • 2020/2021 - ponad 725 000 t buraków - ponad 106 000 t cukru,
  • 2021/2022 - prawie 760 000 t buraków – ponad 110 000 t cukru.

Malborska cukrownia cały czas jest usprawniana technologicznie, by zoptymalizować produkcję. Wcześniej państwowa spółka inwestowała m.in. w ochronę środowiska, aby spełnić wyśrubowane normy emisji spalin, czy w zakładowy system energetyczny. Dawniej 26 tys. ton węgla było potrzeba do przerobu 500 tys. ton buraków, a teraz – jak mówi dyrektor Kaźmierczak – taką samą ilość opału wykorzystuje się, by przerobić blisko milion ton buraków.

Najnowszym wyzwaniem technologicznym będzie kompleksowa modernizacja zakładowej oczyszczalni ścieków. To bardzo duża, kompleksowa inwestycja, która obejmuje m.in. budowę i montaż specjalistycznych urządzeń, rurociągów, wodociągów, zbiorników i prace typowo budowlane. Ma być etapowana być może na 2-3 lata. W najbliższy piątek (13 stycznia) okaże się, ile firm złoży oferty i z jakimi cenami w negocjacjach ogłoszonych przez KGS S.A.

Trochę historii malborskiego cukru. 141 kampania

Historycznie była to już 141 kampania cukrownicza w Malborku. Pierwsza odbyła się w 1882 r. po tym, jak z inicjatywy władz prowincji i akcjonariuszy prywatnych powołano do życia spółkę Zuckerfabrik Marienburg A.G.

Początkowo produkcja skupiała się wyłącznie na surowcu niekonsumpcyjnym, produkowanym na potrzeby rafinerii. W latach 30. XX w. wzbogacono asortyment produkcyjny. Obszar plantacji buraka cukrowego wynosił wówczas około 2750 hektarów. Cukrownia należała do największych przedsiębiorstw w powiecie malborskim przed 1945 rokiem. W ostatniej fazie działań wojennych została kompletnie zniszczona. Dzieła zniszczenia dopełniła próba demontażu linii produkcyjnych i urządzeń przez wojska radzieckie - informuje Archiwum Państwowe w Malborku.

Szybko jednak fabryka wznowiła działalność i do dziś pozostała, nie tylko przez swój wysoki komin, charakterystycznym punktem miasta. Zresztą, Pomorze po wojnie było usłane cukrowniami, weźmy choćby najbliższe zakłady – w Nowym Stawie czy Starym Polu.

Malborski zakład jest obecnie jedną z 7 cukrowni należących do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. (od 2022 roku), a wcześniej do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. (od 2002 roku), która powstała w wyniku konsolidacji trzech spółek cukrowych należących do Skarbu Państwa: Mazowiecko-Kujawskiej Spółki Cukrowej S.A., Poznańsko-Pomorskiej Spółki Cukrowej S.A. oraz Lubelsko-Małopolskiej Spółki Cukrowej S.A.

Cukrownia Malbork w czasie kampanii cukrowniczej. Praca idzi...

od 7 lat
Wideo

Michał Probierz o Ekstraklasie i Euro

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto