Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Resovia zremisowała z Wisłą [ZDJĘCIA Z MECZU I TRYBUN]

Resovia zremisowała z Wisłą [ZDJĘCIA Z MECZU I TRYBUN]

Projekt Warszawa wygrał z Asseco Resovią i jest bliżej brązowego medalu [ZDJĘCIA]

Projekt Warszawa wygrał z Asseco Resovią i jest bliżej brązowego medalu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Planujesz urlop w Chorwacji? Właśnie spadł tam... śnieg

Planujesz urlop w Chorwacji? Właśnie spadł tam... śnieg

Czytanie ze zrozumieniem – można się go nauczyć. Techniki i porady

Czytanie ze zrozumieniem – można się go nauczyć. Techniki i porady

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!