Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji...
fot. Srdjanns74/Getty Images

Dlaczego warto jeść maliny? To świetny przysmak dla osób na diecie i cukrzyków. Włącz maliny do menu, a twój organizm Ci za to podziękuje

Łagodzą objawy przeziębienia i grypy

Maliny są źródłem kwasu salicylowego, czyli substancji obecnych w popularnej aspirynie i lekach przeciwgrypowych. Owoce te działają napotnie, dzięki czemu spożywanie surowych lub suszonych malin może w naturalny sposób obniżać gorączkę. Natomiast duża zawartość witaminy C sprawia, że regularne sięganie po maliny wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.

Zobacz również

Strzelanina w polskiej szkole. Uczeń w szpitalu

Strzelanina w polskiej szkole. Uczeń w szpitalu

Student uderzył wykładowcę, bo był niezadowolony z oceny? Sprawę bada policja

Student uderzył wykładowcę, bo był niezadowolony z oceny? Sprawę bada policja

Polecamy

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

W szkołach rozpoczęły się zajęcia w ramach programu „Edukacja z wojskiem”

Jak Malbork radzi sobie ze śmieciami? Jest ich mniej, ale dużo kosztują

Jak Malbork radzi sobie ze śmieciami? Jest ich mniej, ale dużo kosztują

18-latek z Malborka dziesiątym juniorem podczas MP ratowników wodnych

18-latek z Malborka dziesiątym juniorem podczas MP ratowników wodnych