Żuławski Festiwal Smaku Wielkanocnego w Nowym Stawie cieszył się wielkim zainteresowaniem. Na imprezę zorganizowaną przez Nowostawski Ośrodek Kultury swoje dania przygotowało ok. 60 uczestników z gminy Nowy Staw, m.in. poszczególne sołectwa, szkoła, przedszkole, związek emerytów, indywidualni mieszkańcy (panie, ale i panowie). Każdy z nich otrzymał podarunek dzięki temu, że NOK pozyskał sponsorów, a oprócz tego były też trzy nagrody. O ich przyznaniu decydowała publiczność, która szczelnie wypełniła salę przy ulicy Bema.
I nagroda przypadła kołu emerytów za mazurka, pączki kamienne, zapiekankę, babkę gotowaną, jajka faszerowane, owocowo-warzywnego koguta, wóz z owoców, pomidory nadziewane.
II miejsce dla uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 - dwa mazurki, babka, pasztet mięsny i zając, drożdzówka i baranek, zajączek ciasto karmelowe
III nagroda - Joanna Zalewska - za roladki faszerowane szpinakiem.
Odbyło się też gotowanie na żywo w wykonaniu Dariusza Jóźwika i Roberta Wyżykowskiego. Przyrządzili m.in. koszyczki z parmezanu z wkładką warzywną. Natomiast żurek gotowały dla gości Grażyna Iwańska i Halina Szałkowska.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?