Występuje w TV, towarzyszy królewskim parom, podejmuje na obiad ambasadorów. Mistrz kuchni z Malborka Bogdan Gałązka nie ustępuje popularnością Robertowi Makłowiczowi czy Karolowi Okrasie, "kulinarnym" twarzom Polski. I na pewno nie gotuje gorzej od nich. Podczas gali w poznańskim hotelu Sheraton odebrał Hermesa 2012 w konkursie organizowanym przez czasopismo "Poradnik Restauratora".
Bogdan Gałązka od pięciu lat prowadzi Gothic Cafe w malborskim zamku. Hermesa dostał w kategorii "Restauracja ogólnopolska". Jego lokal okazał się lepszy od tego, którego współwłaścicielem jest Adam Chrząstowski - patron merytoryczny działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w UE.
- Gdy zobaczyłem Adama Chrząstowskiego na gali w Poznaniu, pomyślałem, że nie mamy szans. Jednak niespodziewanie okazało się, że to my dostalismy główną nagrodę. Było to dla mnie miłe zaskoczenie - mówi Bogdan Gałązka. I dodaje, że dla niego największą nagrodą jest to, że ktoś dostrzegł jego restaurację w "dalekim Malborku".
Hermes - grecki bóg - trafił więc do Malborka, ale w maju mistrz Gałązka miał też sposobność przebywać wśród Ich Wysokich Mości z krwi i kości. Na początku miesiąca na zaproszenie ambasady Norwegii pełnił obowiązki gospodarza i towarzyszył norweskiej parze królewskiej, Heraldowi V i jego żonie Sonjii, podczas wizyty w trakcie konkursu "Łosoś norweski w polskiej kuchni".
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?