O przyznaniu nominacji malborskiej restauracji, prowadzonej przez mistrza kuchni Bogdana Gałązkę, zadecydowała kapituła konkursu.
W skład kapituły weszli: Tadeusz Olszański (publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek), Joanna Ochniak (inicjatorka projektu „Gastronomia na Obcasach” na rzecz wszystkich kobiet pracujących w branży gastronomicznej, przedstawicielka na Polskę klubu kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni) i Edyta Czerwińska (redaktor naczelny „Poradnika Restauratora”).
- Jestem zaskoczony nominacją do nagrody. Słyszałem o niej, ale nigdy nie sądziłem, że ktoś mnie odnajdzie w odległym Malborku. Nagroda Hermesa jest chyba jedyną nagrodą w branży restauratorskiej przyznawaną przez niezależne gremium ludzi niezwiązanych z żadną federacją czy zrzeszeniem kucharzy - mówi Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe & Restaurant.
Jak twierdzi pan Bogdan, ta nominacja mobilizuje go do podejmowania nowych wyzwań. Zapewnia też, że realizuje się jego pragnienie, aby goście odwiedzający zamek zabierali z sobą nie tylko wspomnienie pięknej architektury.
- Żeby zapamiętali te smaki i aromaty, którymi mury naszego zamku są przesiąknięte. Od pięciu lat dbam, żeby średniowieczne cegły nie wywietrzały z kulinarnej tradycji na zamku w Malborku - dodaje Bogdan Gałązka.
Hermesy zostaną przyznane podczas uroczystej gali, która odbędzie się 17 maja w Poznaniu.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?