Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Kibice na meczu Alit Ożarów - Star Starachowice w Pucharze Polski [FOTO]

Kibice na meczu Alit Ożarów - Star Starachowice w Pucharze Polski [FOTO]

Kandydaci na burmistrza Zakopanego zmierzyli się w przedwyborczej debacie

Kandydaci na burmistrza Zakopanego zmierzyli się w przedwyborczej debacie

Polecamy

W gminie Rypin trwają przygotowania do drugiej tury wyborów na wójta. Zobacz wideo

W gminie Rypin trwają przygotowania do drugiej tury wyborów na wójta. Zobacz wideo

Krapkowice, Gogolin, Zdzieszowice. Tu o wygranej zdecydują pojedyncze procenty

Krapkowice, Gogolin, Zdzieszowice. Tu o wygranej zdecydują pojedyncze procenty

Elżbieta Zieja rektorem KANS

Elżbieta Zieja rektorem KANS