Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karmelizowana cebula, czyli przysmak na wzmocnienie. Najlepsze przepisy z cebulą. Zobacz dania na każdą kieszeń

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Cebula to tanie, smaczne i uniwersalne warzywo. Zebraliśmy 6 najlepszych przepisów z cebulą w roli głównej.
Cebula to tanie, smaczne i uniwersalne warzywo. Zebraliśmy 6 najlepszych przepisów z cebulą w roli głównej. Katarzyna Puczyńska/Katarzyna Nowicka
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nawet w czasie galopującej inflacji widać, że jest to warzywo na każdą kieszeń. Przy tym jej smak zaskakuje. Jedzona na świeżo jest ostra i wyciska z oczu łzy, w trakcie długiego smażenia cebula nabiera słodyczy. Zebraliśmy najlepsze przepisy z cebulą na domowy obiad.

W skrócie

W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta zapotrzebowanie na rozgrzewające dania, chętnie sięgamy po cebulę. Tanie warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. W okresie przeziębień można zrobić domowy syrop z cebuli, który postawi na nogi nawet dzieci. Cebula może stanowić dodatek do pieczonego mięsa, np. karkówki albo być głównym składnikiem dania, tworząc apetyczną francuską zupę cebulową. W okresie przeziębień nie można wyobrazić sobie leczenia bez kanapek ze smażoną cebulą z odrobiną tymianku lub rozmarynu, który pomaga leczyć drogi oddechowe.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepisy z cebulą

Przyprawy do cebuli

Cebula jest warzywem znanym na całym świecie. Sięga się po nią w kuchni polskiej, amerykańskiej i w kuchni indyjskiej. Każda z nich korzysta z ulubionego przez siebie zestawy przypraw. W Polsce najczęściej cebula łączona jest z majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. W kuchni amerykańskiej cebulę, np. w krążkach cebulowych, doprawia się słodką mieloną papryką albo papryczką chili. Kuchnia indyjska natomiast korzysta z mieszanki przyprawowej curry, która łączy między innymi:

  • mielone ziarna kolendry,
  • uprażony i zmielony kumin,
  • mielony imbir,
  • szczyptę kardamonu
  • i cynamonu w proszku.

Karmelizowana cebula na obiad

Warto pamiętać, że smakoszami cebuli są Francuzi. Właśnie francuscy szefowie kuchni do perfekcji opracowali karmelizowanie cebuli przydatnej do zupy cebulowej lub wytrawnych tartaletek. Niektóre przepisy wskazują, aby do karmelizującej się cebuli dodać szczyptę cukru lub miodu. Jeżeli chcecie wydobyć naturalną słodycz, wystarczy, że będziecie długo smażyć cebulę na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła. Karmelizowana cebula to także świetny składnik kanapek z duszoną wieprzowiną lub smażonej wątróbki.

Do czego przydaje się prażona cebulka?

Najczęściej prażona cebulka ma złoto-brązowy kolor i przygotowywana jest na maśle. W przeciwieństwie do karmelizowanej cebuli jest krócej smażona i dodaje się odrobinę mąki pszennej, tworząc rodzaj zasmażki. Wystarczy kilka minut ją smażyć, aby cieszyć chrupiącym dodatkiem. Ponadto prażona cebulka to klasyczny dodatek do domowych pierogów z soczewicą, a także pyz i kopytek. A także do hot dogów i zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i szpinakiem. Mamy nadzieję, że wybierzecie swój ulubiony przepis z cebulą w roli głównej.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Karmelizowana cebula, czyli przysmak na wzmocnienie. Najlepsze przepisy z cebulą. Zobacz dania na każdą kieszeń - Strona Kuchni

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto