Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Warszawskie klimaty w kieleckim UltraViolecie. Byliście? Poszukajcie się na zdjęciach

Warszawskie klimaty w kieleckim UltraViolecie. Byliście? Poszukajcie się na zdjęciach

Selim rani Yamana! Seher jest zdruzgotana i przerażona dawnym przyjacielem!

Selim rani Yamana! Seher jest zdruzgotana i przerażona dawnym przyjacielem!

Polecamy

Szaleństwo na nocnym niebie w maju. Aż dwie noce spadających gwiazd!

Szaleństwo na nocnym niebie w maju. Aż dwie noce spadających gwiazd!

Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu

Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!