To już kolejna edycja konkursu organizowanego przez Centrum Edukacji Zawodowej dla uczniów. Stół w sali konferencyjnej przypominał w piątek (16 grudnia) pachnące „osiedle” domków z piernika. Wykonany z ciasta piernikowego, udekorowany lukrem i słodkościami - ten wypiek jest idealny na święta Bożego Narodzenia. Prace konkursowe zostały przygotowane podczas zajęć praktycznych CEZ.
Podczas spotkania podsumowującego konkurs słodkimi wyrobami zachwycał się m.in. gość specjalny, którym była Kamila Kamrowska – półfinalistka dziesiątej edycji „Master Chefa”. Mieszkanka Subków w programie telewizyjnym zasłynęła ze swoich cukierniczych talentów, więc jej pochwały dużo znaczą.
Te domki są przepiękne. Mam tego świadomość, że nie jest łatwo stworzyć coś takiego, bo sama z moimi córkami w domu próbowałam i wiem, że efekt może być różny. Natomiast te są bardzo imponujące, bardzo piękne i bardzo wam gratuluję - chwaliła Kamila Kamrowska.
Oprócz gościa specjalnego dyplomy laureatom i pozostałym uczestnikom konkursu wręczali starosta malborski Mirosław Czapla, Aneta Kwiatkowska – dyrektor Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego, Waldemar Kuliński – dyrektor Centrum Edukacji Zawodowej.
- Jest mi bardzo miło, że kolejny raz mogę oglądać te wasze arcydzieła, przepiękne budowle. Gratuluję wszystkim, że chce się wam, i mam nadzieję, że w przyszłości, gdy już rozszerzycie swoją wiedzę, to i tak będziecie pamiętali, że jedną z pierwszych rzeczy, jaką zrobiliście, był właśnie ten dom - mówił Mirosław Czapla.
Piernik im starszy, tym lepszy. Powinno się go przygotowywać ze sporym wyprzedzeniem przed świętami, ale... jeżeli ktoś ma jeszcze to w planach, podajemy przykładowy przepis.
Domek z piernika. Jakie składniki są potrzebne?
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 150 ml miodu lub melasy,
- 250 g masła, lub margaryny,
- 1 jajko,
- 15 g cynamonu,
- 10 g kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić domek z piernika? Przygotowanie
- Masło, cukier, cynamon, kakao i miód, trzeba chwilę zagotować, aż cukier się rozpuści.
- Potem należy zdjąć z ognia, przestudzić do ok. 40°C i dodać przesianą mąkę z jajkiem.
- Całość trzeba wymieszać łyżką, zagnieść, lub najlepiej zmiksować ciasto, aż składniki się połączą.
- Gotowy piernik będzie dość rozciągliwy. Aby wyszedł taki, jak trzeba, należy dobrze odmierzyć proporcje.
- Większą porcję, jeszcze ciepłego ciasta należy rozwałkować na papierze do pieczenia na około 0,5 cm.
- Wyciąć poszczególne części domku i pozbierać resztki ciasta.
- Następnie zagnieść je dobrze jeszcze raz, rozwałkować na około 1 cm i przygotować podstawkę.
- Z pozostałego piernika trzeba wyciąć wybrane szczegóły: choinki, gwiazdki, płatki śniegu. Nie można zapomnieć o kominku!
- Gotowe pierniki piecz około 12-15 minut w 180°C, podstawkę co najmniej 25 minut. Taki domek można też oczywiście zjeść.
iPolitycznie - Czy słowa Stefańczuka o Wołyniu to przełom?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?