Malbork. Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała zakończoną kampanię cukrowniczą

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Fot. Krajowa Spółka Cukrowa
Już podawaliśmy dane dla Cukrowni Malbork po dopiero co zakończonej kampanii produkcyjnej. Natomiast teraz Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała ją w skali całego koncernu. Plony były niższe od zakładanych, a przyczynił się do tego splot niekorzystnych warunków. Siedem fabryk przerobiło 6,2 mln ton buraków cukrowych na 820 tys. ton cukru.

Miniony rok był trudny dla rolników. Natura nie była łaskawa, co przypomina KSC, podsumowując kampanię cukrowniczą 2020/21 i wyliczając przyczyny plonów gorszych, niż zakładano. Wiosna była sucha i chłodna, z przymrozkami występującymi lokalnie nawet do 20 maja, przez co początkowy rozwój roślin był ograniczony. Bardzo intensywne opady deszczu w maju i czerwcu sprzyjały rozwojowi chorób korzeni. Długotrwałe wysokie temperatury powietrza w okresie letnim, bez deszczu, powodowały, że rośliny więdły. Dodatkowo ciepła jesień nie wstrzymywała wegetacji roślin, w wyniku czego korzenie buraka nie dojrzewały, a znajdowały się stale w fazie wzrostu. Z kolei już w trakcie kampanii 2020/2021 intensywne opady deszczu utrudniały zbiór i zwózkę buraków.

Brzmi niemal jak plagi egipskie. A to nie wszystko... Obraz skali trudności będzie pełny, gdy doda się szkodniki, które w 2020 r. dały się we znaki plantatorom buraka na całym obszarze kontraktacyjnym: mszyce i pchełka burakowa wiosną oraz błyszczki, rolnice i piętnówki latem i jesienią.

- Szarek komośnik szczególnie dał się we znaki plantatorom w rejonie południowo-wschodnim powodując swoim żerowaniem duże szkody na plantacjach, przez co wiele z nich wymagało wiosennego przesiewu. W przypadku chorób najbardziej dotkliwe było porażenie roślin chwościkiem burakowym, które najwcześniej wystąpiło w południowo-wschodnim rejonie uprawy, ale z czasem objęło cały obszar kontraktacji KSC – podsumowuje spółka.

Cukrownia Malbork na tle całej KSC. Wyniki kampanii

Była to dziewiętnasta kampania cukrownicza w historii koncernu. W skali całej Krajowej Spółki Cukrowej (zakłady Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) określają następujące liczby:

  • blisko 14,7 tysiąca plantatorów,
  • łączna powierzchnia upraw: blisko 110 tys. ha
  • średni plon: 56,9 t/ha,
  • łącznie skupiono 6,2 mln ton buraków cukrowych
  • średnia zawartość cukru w burakach, czyli polaryzacja: 15,05 proc.
  • wyprodukowano w sumie 820 tys. ton cukru.

Cukrownia Malbork:

  • ponad 800 plantatorów buraka cukrowego,
  • łączna powierzchnia upraw: niemal 11 tys. ha,
  • średni plon: 66,8 ton z hektara (najwyższy w KSC),
  • zakład przerobił ponad 725 tys. ton buraków,
  • polaryzacja buraka: 16,25 proc.,
  • wyprodukowano ponad 106 tys. ton cukru.

Jako ostatnia kampanię właściwą zakończyła, po 116 dniach pracy, Cukrownia Kluczewo. Średni czas pracy wyniósł 107 dni.

Doświadczenie i ciężka praca polskich plantatorów pozwoliły na przeprowadzenie kampanii pomimo wyjątkowo trudnych warunków atmosferycznych. Za trudy kampanii bardzo dziękuję wszystkim plantatorom i pracownikom – podsumowuje Krzysztof Kowa, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Załoga malborskiego zakładu pójdzie na urlopy, a gdy wróci, będzie przygotowywać fabrykę do kolejnego cyklu produkcyjnego. Tymczasem w lutym i marcu w cukrowniach w Kruszwicy, Nakle i Werbkowicach odbędzie się kampania sokowa, czyli przerób soku gęstego z buraków na cukier. Jak wyjaśnia KSC, to sposób na poprawę efektywności procesów produkcyjnych. Wytworzony wcześniej gęsty sok przechowywany jest w specjalnych zbiornikach.

- Od kilku lat prowadzimy kampanię sokową w trzech naszych cukrowniach, istotnie poprawiając ich parametry produkcyjne – dodaje prezes Kowa.

Zysk będzie wydany na kolejne inwestycje, także w Malborku

KSC S.A. szacuje, że większość cukru wyprodukowanego w kampanii cukrowniczej 2020/2021 zostanie sprzedana na rynek krajowy, reszta trafia na eksport, w tym drogą morską na rynki spoza Unii Europejskiej poprzez Terminal Cukrowy w Gdańsku należący do spółki, który – jak informuje - systematycznie zwiększa swoje moce przeładunkowe.

Zysk z działalności będzie przeznaczony na usprawnianie fabryk, co – jak już informowaliśmy – dotyczy również malborskiego zakładu. W tym roku mają być przeprowadzone m.in. modernizacje, które pozwolą na przerób 10 tys. ton buraków na dobę.

- Inwestycje w technologie realizowane ze środków własnych wypracowanych dzięki kampaniom cukrowniczym są niezwykle ważne dla budowania konkurencyjnej pozycji KSC na polskim rynku i są częścią naszego kodu korporacyjnego. Dlatego tak jak w ubiegłych latach zyski z produkcji chcemy przeznaczać na zwiększanie potencjału rozwojowego wszystkich poszczególnych naszych lokalnych oddziałów – informuje Krzysztof Kowa.

Cukrownia Malbork w czasie kampanii cukrowniczej. Praca idzi...

Kryzys klimatyczny, kryzys demograficzny?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie