Malbork. Kroniki Zespołu Szkół Zawodowych (odc. 8). Dyrektor odchodzi na emeryturę, kwitnie współpraca polsko-francuska

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Zdjęcie z zasobów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku/repr. Radosław Konczyński
Kontynuujemy podróż po kronikach nieistniejącego już Zespołu Szkół Zawodowych w Malborku (wcześniej Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 4). Tym razem przypominamy wydarzenia z roku szkolnego 1998/99. Był to m.in. czas intensywnej współpracy z francuską szkołą w Compiegne.

Rok szkolny 1998/99 zaczął się wiadomością, że na emeryturę odchodzi dyrektor Adam Wnuk, który pełnił tę funkcję od 1982 r.

- Dyrektor został pożegnany przez przedstawicieli Samorządu Szkolnego i Komitetu Rodzicielskiego w słowach pełnych serdeczności i żalu, że nie będzie przewodził już szkolnej społeczności. Życzono mu zdrowia i spokojnej emerytury – czytamy w szkolnej kronice.

16 września w auli dyrektora żegnali pracownicy.

W uroczystości, która miała charakter familiarny, wzięli udział nie tylko obecni pracownicy szkoły, ale także przyjaciele z lat ubiegłych i emeryci oraz wizytator, p. Jerzy Pietruszyński, opiekun naszej szkoły. Koleżanki Halina Smardzewska, Małgorzata Jaworska-Kiełb i Katarzyna Makurat przygotowały różne konkursy dla odchodzącego dyrektora, które nawiązywały do jego charakteru oraz niezapomnianych wydarzeń szkolnych. W jednym z konkursów otrzymał on tytuł i znak „Złotoustego” - informuje kronika.

W prezencie odchodzący dyrektor dostał od swoich współpracowników rower górski i dresy, aby mógł zdrowo spędzać czas i dbać o kondycję.

Nowym dyrektorem w wyniku konkursu, który 21 września 1998 r. odbył się w Kuratorium Oświaty i Wychowania w Elblągu, została mgr Maria Maciecka-Zbróg.

W roku szkolnym 1998/99 kwitła, licząca sobie już cztery lata, współpraca z Liceum im. Charlesa de Gaulle'a w Compiegne. Uczniowie i nauczyciele ZSZ 4 przebywali we Francji w dniach 7-14 października 1998 r. Trzecioklasiści z kierunku kucharskiego odwiedzali restauracje i podglądali pracę mistrzów kucharskich. Zachwyt wzbudził budynek szkolny z pięknymi gabinetami i nowoczesnymi urządzeniami do pracy w gastronomii. Młodzież z „czwórki” uczyła się też w praktyce, m.in. przygotowując naleśniki z szynką i pieczarkami w sosie beszamelowym czy roladę z królika.

Z kolei w kwietniu 1999 r. do Malborka przyjechał nauczyciel zawodu z tej francuskiej szkoły - Jean Leheutre z żoną. Na miesiąc stał się wolontariuszem.

Kształcił nieodpłatnie uczniów zdobywających zawód kucharza. Zaprezentował im szereg potraw popularnych we francuskiej kuchni i nauczył ich, jak je wykonywać, a także wdrażał do prawidłowej pracy kucharza. Pokazał, jak należy oszczędzać produkty, wykorzystywać nawet resztki i pracować jak najbardziej efektywnie. Dał wiele cennych i przydatnych wskazówek - czytamy w kronice.

W galerii u góry strony można obejrzeć zdjęcia z roku szkolnego 1998/99, m.in. z rozpoczęcia i zakończenia nauki; jest też Poranek Mickiewiczowski z okazji 200 urodzin wieszcza, kalambury uczniów i nauczycieli czy „Czar par”.

Za udostępnienie kronik dziękujemy dyrekcji Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku.

Kronika ZSP 3 Malbork, czyli dawnego "Ekonomika" (odc. 7). O...

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie