Malbork. "Kultura Stołu" to wspólne odkrywanie piękna żuławskiej tradycji. Regionalne warsztaty sfinansowane są z programu EtnoPolska 2022

Anna Maria Szade
Anna Maria Szade
Archiwum projektu "Kultura Stołu"
Udostępnij:
„Kultura Stołu” to niezwykły, bo pierwszy taki interdyscyplinarny projekt inspirowany regionalnym dziedzictwem Malborka i okolic. Został przygotowany oddolnie przez pasjonatów i dofinansowany Narodowe Centrum Kultury w ramach programu EtnoPolska 2022. W tej podróży przez historię Żuław uczestniczą liderzy społeczności lokalnych z powiatu malborskiego, ale i sąsiednich, nowodworskiego i tczewskiego. Wszystko kręci się wokół stołu, przy którym symbolicznie buduje się wspólnotę wzmacnianą regionalną tradycją.

Można pozazdrościć uczestnikom projektu „Kultura Stołu”, którego realizacja trwa właśnie w Malborku. To cykl warsztatów inspirowanych dziedzictwem kulturowym Żuław, regionu pełnego dawnego piękna, na którym warto opierać współczesność. Tym bogactwem tradycji najpierw zainteresowali się pasjonaci, którzy czasem niczym detektywi odkrywali kolejne tajemnice regionu.
Zafascynowani tą historyczną wiedzą zdecydowali, że podzielą się nią z innymi. Tak powstał scenariusz niezwykłego kursu, który został sfinansowany przez Narodowe Centrum Kultury w ramach programu EtnoPolska 2022.

„Kultura Stołu” to cykl warsztatów pokazujących Żuławy od podszewki

W bezpłatnych spotkaniach uczestniczą mieszkańcy Malborka, powiatu malborskiego i sąsiednich, działający na rzecz społeczności w obszarze kultury.

Zainteresowanie projektem przerosło nasze oczekiwania. Zakładaliśmy, że weźmie w nim udział 15 osób - liderów małych organizacji i grup nieformalnych działających w obszarze kultury, a tymczasem zawsze na warsztatach mamy nadkomplet. Uczestnicy także biorą udział w zajęciach zamiennie, żeby jak najbardziej z nich skorzystać – mówi nam Beata Grudziecka, koordynator projektu „Kultura Stołu”.

Autorzy projektu poznawania Żuław od podszewki przygotowali między innymi:

  • warsztaty archiwistyczne, które dają podstawy do samodzielnego, rzetelnego zgłębiania wiedzy o regionie,
  • warsztaty z zakresu paleografii/neografii, które uczą, jak pracować ze źródłem historycznym,
  • warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy rekonstruują lokalne potrawy w oparciu o historyczne receptury,
  • warsztaty rzemieślnicze z zakresu wytwórstwa fajansowych naczyń stołowych z wykorzystaniem techniki majoliki,
  • warsztaty kreatywne, które pozwalają stworzyć serię animacji w oparciu o zasobność kulturową regionu.

- Jak na razie z największym zainteresowaniem spotkały się warsztaty z zakresu paleografii i neografii oraz czytania źródeł historycznych. To zupełna nowość dla uczestników, a to właśnie te nowo nabyte umiejętności pozwolą w przyszłości łatwiej docierać do treści, które można wykorzystywać pisząc choćby projekty do konkursów grantowych. Umiejętność odczytania archiwalnych źródeł, lepszego poznania historii w oparciu o dokumenty, to solidny fundament dalszej pracy z kulturą regionu – uważa Beata Grudziecka.

Warsztaty prowadzone są przez uznanych ekspertów. Dr Katarzyna Czaja jest specjalistką z zakresu limnologii. W projekcie odpowiada za przybliżenie uczestnikom wiedzy o kształtowaniu się Żuław, o żuławskich rzekach, zmianach krajobrazu oraz związkach Żuław z tym, co pojawiało się na regionalnych stołach. O wnętrzach nowożytnych mieszczańskich domów z uwzględnieniem wyposażenia kuchni i jadalni opowiedziała uczestnikom dr Aleksandra Girsztowt. Na co dzień pracuje w Instytucie Historii Uniwersytetu Gdańskiego. W 2019 r. obroniła pracę doktorską pt. "Rzemiosło miejskie w średniowiecznym Malborku do połowy XV w.". Jest autorką publikacji w znakomitej części dotyczących Malborka w średniowieczu i czasach nowożytnych. Poprowadziła też warsztaty archiwistyczne z zakresu odczytywania źródeł.

Malborscy pasjonaci w akcji. Ważna ceramika i smak

Palce w glinie można było zatopić na zajęciach kreatywnych Beaty Grudzieckiej, geografki i ceramiczki. Od 2013 r. zajmuje się tematem fliz holenderskich w Delcie i Dolinie Dolnej Wisły. Od 2014 r. prowadzi pracownię Ceramika Malborska, ukierunkowaną na wytwórstwo ceramiki inspirowanej regionem. W 2020 r. otrzymała stypendium Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz stypendium Marszałka Województwa Pomorskiego na działania związane z popularyzacją dziedzictwa kulturowego Żuław. Jest autorką unikalnej w skali kraju strony internetowej www.flizywpolsce.pl.

Przy stole łączył wszystkich Mariusz Portjanko, prezes stowarzyszenia Kolory Życia z Tczewa, który prowadził spotkanie integrujące grupę.

Cieszy nas bardzo, że wśród uczestników pojawili się reprezentanci lokalnych organizacji: Stowarzyszenia Miłośników Nowego Stawu, Stowarzyszenia Dawna Wozownia z Miłoradza i Stowarzyszenia Żuławy Gdańskie z Trutnów, przedstawiciele Koła Gospodyń Wiejskich Dąbrówczanki z Dąbrówki Malborskiej, animatorki ze świetlic wiejskich w gminie Malbork a także reprezentanci grup nieformalnych z Mikoszewa i Tczewa – przyznaje Beata Grudziecka.

Ale nie byłoby promowania kultury stołu jako fundamentu budowania szacunku do dorobku kulturowego poprzednich żuławskich pokoleń bez tradycyjnych smaków. Te zaprezentuje szef Bogdan Gałązka, w Malborku doskonale znany z rekonstrukcji kulinarnych i doskonałej kuchni, jakiej można było doświadczyć w Gothic Restaurant działającej na terenie Muzeum Zamkowego.

Żuławy i pachną masłem, twarogami, serowniami, ozdrowieńczo i tak, że aż bierze na wymioty, pachną mlekiem. Depresyjne tereny delty Wisły są doskonałe do hodowli krów mlecznych, odpowiednia wilgotność gleby i poziom wód gruntowych sprzyja pastwiskom i łąkom. W żuławskiej kuchni do zagęszczania potraw powszechnie stosowano śmietanę, niemal w każdym większym gospodarstwie wyrabiano własne sery – napisał Günter Grass w „Psich latach”.

Bogdan Gałązka przygotowuje pokaz kulinarny z zakresu mieszczańskiej kuchni XVIII wieku, który ma być gwoździem programu, jaki autorzy projektu przygotowują na zakończenie tej podróży w czasie. Podsumowanie projektu zaplanowano na 12 czerwca.
Kto zainteresował się kulturą Żuław, chwała mu za to. Jeśli chciałby zgłębić temat, może mieć szansę, to twórcy „Kultury Stołu” planują propagować to regionalne dziedzictwo w kolejnych odsłonach.

Powiat malborski. Tak żyło się na Żuławach ponad 70 lat temu...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie