Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Malbork. Młodzież ZSP 3 na targach Mazury HoReCa w Ostródzie. Tam mogli uczyć się od najlepszych

rk
Na targi pojechali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Malborku kształcący się w zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych. W kompleksie Expo Mazury w Ostródzie zaprezentowało się ponad stu wystawców z branży gastronomicznej, hotelarskiej i cateringowej. Młodzież mogła też porozmawiać ze znanymi szefami kuchni.

Uczniowie "trójki" na targach mieli okazję podejrzeć, jak gotują znani z telewizyjnych programów kulinarnych Patryk Dziamski, Kurt Scheller czy Karol Okrasa. - Mogli z nimi porozmawiać i dowiedzieć się wielu kulinarnych sekretów dotyczących technik gastronomicznych czy produktów wykorzystywanych do przygotowania popularnych dań - informuje ZSP 3 Malbork.

W strefie Show Cooking szefowie kuchni demonstrowali ciekawe techniki gastronomiczne, jakie stosują w swoich restauracjach. Opowiadali, jak szybko i efektownie przygotować aromatyczne sosy, delikatne przegrzebki, soczyste steki z tuńczyka, rozpływającego się w ustach halibuta czy delikatną cielęcinę.

Oczywiście, do najprzyjemniejszych momentów pobytu na targach należały degustacje.
- Chrupiące gofry bubble, rozpływające się w ustach pieczone kuleczki mozzarelli, aromatyczna pizza, orientalne makarony z warzywami, oryginalne desery z sosem sezamowym, a na deser lody… to z pewnością nie była impreza dla tych, co są na diecie - relacjonują uczniowie.

Młodzież z "trójki" wzięła też udział w warsztatach kulinarnych realizowanych w ramach programu „Drób na polskim stole”. Pod fachowym okiem szefów kuchni mogła stworzyć przekąski z dodatkiem gęsiny i mięsa z indyka.

- To, czego uczniowie się dowiedzieli i co zobaczyli podczas tegorocznej edycji targów HoReCa MAZURY, stanowi najcenniejsze doświadczenia, jakie zabrali ze sobą do domu. Kto wie, może za kilka lat podczas targów HoReCa Mazury będziemy podziwiali pracę naszych uczniów w roli szefów kuchni - podsumowuje ZSP 3.

Wyjazd zrealizowano w ramach projektu pn. „Zostań ZAWODOWCEM” współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto