Kursy już się rozpoczęły. Młodzież zdobywa dodatkowe umiejętności z zakresu pracy barmana-baristy, kelnera, menedżera gastronomii, uczy się kuchni molekularnej i carvingu.
- Kurs baristy to połączenie zajęć praktycznych z teoretyczną nauką o kawie. Uczniowie otrzymają dawkę zaawansowanej wiedzy i umiejętności oraz poznają metody zbioru i obróbki owoców kawowca, proces palenia oraz sposoby parzenia kawy, aby dobrze zrozumieć smaki, a następnie przyczyny, jakie mają wpływ na ich odczuwanie. Dzięki tej wiedzy można szczegółowo kontrolować każdy etap przygotowania czarnego napoju - informuje ZSP 3.
Kurs barmański podzielony został na dwie części. Pierwsza to szkolenie teoretyczne zawierające tematykę klasyfikacji alkoholi wraz z degustacją, naukę przygotowywania z nich drinków oraz napojów mieszanych; część praktyczna składa się z ćwiczeń pozwalających opanować technologię przygotowania napojów mieszanych, elementy obsługi klienta, elementy sprzedaży, podstawy flair oraz organizację pracy za barem.
- Kuchnia molekularna (od słowa molekuły, czyli rozbijanie na cząsteczki) oparta jest przede wszystkim na bazie produktów naturalnych. Jest to kuchnia magiczna, w której po zastosowaniu odpowiednich, naturalnych składników powstaje kawior z marchewki, lody ogórkowe, sorbet z Martini, sok owocowy w postaci kapsułki, miętowy herbaciany makaron, itd. Gotujemy, smażymy bez oleju, bez tłuszczu - wyjaśniają uczestnicy kursu.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?