Kurs carvingu odbył się w ramach projektu "Zostań zawodowcem", realizowanego m.in. w ZSP 4 dzięki unijnym środkom.
- Była to dla nauczycielek malborskiej "mundurówki" fantastyczna zabawa, w trakcie której zdobyły nowe wiadomości i umiejętności. Uatrakcyjni to z pewnością zajęcia z młodzieżą podczas prowadzonych przez nie zajęć praktycznych - informuje ZSP 4.
Nabywanie nowych umiejętności i kompetencji jest szczególnie ważne w pracy nauczyciela, który musi podążać za zmieniającym się światem. W klasach gastronomicznych (kucharz, kelner) liczy się też sposób podania, wyeksponowania dań. I tutaj na stół wkracza carving - sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu.
Carvingowcy sięgają po arbuzy, melony, dynie, papaję czy ananasa, a także m.in. rzodkiew, buraki, różnego rodzaju rzepy, brukiew, kabaczka, marchew, selera, kalarepy.
- Warzywa są zazwyczaj mniejsze i twardsze od owoców, więc stworzenie z nich pięknej kompozycji wymaga już pewnych umiejętności i wprawy. Do uzupełnienia gotowych rzeźb lub większych kompozycji stosuje się m.in. kolorowe papryczki chili, pomidorki, liście pora, kolorowych sałat, świeże zioła i oczywiście świeże owoce - można przeczytać w relacji nadesłanej przez ZSP 4.
Akcja cyberpolicji z Gdańska: podejrzani oszukali 300 osób
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?