Malbork. Przetarg na bulwary i duży plac zabaw ogłoszony. Sprawdź, jak ma się zmienić teren przy ulicy Parkowej

Radosław Konczyński
Fot. materiały Urzędu Miasta Malborka
Urząd Miasta Malborka ogłosił przetarg na przebudowę bulwarów nad Nogatem. W ramach tego zadania szuka też wykonawcy, który stworzy duży teren rekreacyjno-wypoczynkowy między ulicą Parkową a ścieżką pieszo-rowerową nad Nogatem.

Zgodnie z zapowiedziami, przetarg na inwestycję dotowaną z unijnego Programu Współpracy Transgranicznej Polska-Rosja, wreszcie został ogłoszony. Malborski samorząd pozyskał dofinansowanie w ramach wspólnego projektu z rosyjskim miastem Swietłyj. W Malborku mają być m.in. przebudowane bulwary nad Nogatem oraz planowana jest budowa terenu rekreacyjno-wypoczynkowego między ul. Parkową a Nogatem, w pobliżu Kanału Juranda.

Jeśli chodzi o to drugie zadanie, z dokumentacji przetargowej można się dowiedzieć w szczegółach, jak miałby wyglądać teren, na którego części dawniej znajdował się ogród działkowy. Do zagospodarowania jest obszar o powierzchni 20 370 m kw., z czego blisko 70 proc. miałaby stanąć zieleń.

Czytaj także

"Planowana inwestycja polega na zagospodarowaniu terenu na punkt widokowy z placem zabaw i miejscami parkingowymi. Projektuje się rekreacyjno-wypoczynkowe urządzenie terenu dla rodzin, na które składać się będą: plac zabaw z indywidualnymi zabawkami, tor rowerowy, bastion ziemny z wbudowanymi w skarpy funkcjami zabawowymi, zabawki edukacyjne (układ słoneczny i tor wodny) oraz część wypoczynkowa w zieleni i sadzawki" – można przeczytać w dokumentacji przetargu ogłoszonego w BIP Urzędu Miasta Malborka.

Całość będzie miała układ heksagonalnych ścieżek i placyków o różnej nawierzchni: mineralnej, syntetycznej, z drewna syntetycznego czy z kostki betonowej (parking). Cały teren będzie dostępny dla osób niepełnosprawnych ruchowo. W ramach inwestycji powstanie też oświetlenie parku, zewnętrzna instalacja wodociągowa z przyłączem, kanalizacja deszczowa z drenażem odprowadzającą wody do Kanału Juranda

Ukształtowanie terenu nie zmieni się, poza dwoma elementami. Powstanie wspomniany bastion, który projektanci nazywają akcentem historyzującym, nawiązującym do dawnych fortyfikacji szwedzkich z XVI w. (zachowały się niewielkie relikty bastionów). Zostanie też zbudowany punkt widokowy o wysokości 10,5 m. Zieleń w części dostępnej będą stanowiły trawniki dywanowe z trawą sportową (odporna na deptanie) z nasadzeniami, a w części niedostępnej będzie się znajdowała zieleń ekologiczna.

„Inwestycja nie ingeruje w istniejące pozostałości systemu obronnego, poza oczyszczeniem i wyeksponowaniem poprzez oznaczenie tablicą oraz przeprowadzenie ciągu pieszego w pobliżu. Projektowana inwestycja nie stwarza zagrożenia zanieczyszczenia środowiska naturalnego, wody deszczowe zbierane z parkingu i ciągów pieszych. podczyszczane i odprowadzane do Kanału Juranda zgodnie z MPZP” - można przeczytać w dokumentacji przetargowej.

Zobacz: Teren rekreacyjno-wypoczynkowy przy ul. Parkowej w Malborku. Rysunek z legendą

Opis poszczególnych elementów inwestycji przy ul. Parkowej, przygotowany przez projektantów

Bastion
Konstrukcja żelbetowa, zasypana skarpami ziemnymi i zielonym dachem darniowym. Na skarpach bastionu wbudowane ścianki wspinaczkowe, siatka do wspinania, zjeżdżalnie oraz schody. Wnętrze bastionu otwarte z trzech stron, na ścianach tablice edukacyjne. Ściany betonowe wewnątrz otynkowane tynkiem fasadowym silikonowym o strukturze "drobna kasza". Posadzka betonowa zatarta na mokro żywicą zamykającą pory, zapobiegającą łuszczeniu powierzchni.

Punkt widokowy z labiryntem
Konstrukcja stalowa ze schodami i podestem z drewna syntetycznego. Przy wieży labirynt z żywopłotu grabowego. Żywopłot sadzony w wąskich pasach 30 cm z ziemią urodzajną. Całość na nawierzchni mineralnej. Poziom podestu punktu +10,5 m.n.p.m. zgodnie z MPZP.

Place zabaw
Projektuje się plac zabaw z piaskownicą, trampolinami, huśtawkami, bujakami i urządzeniami linowymi. Urządzenia połączone ze sobą wstęgową konstrukcją wsporczą. Elementy urządzeń - gotowe produkty do montażu. Zabawki montowane na nawierzchni bezpiecznej EPDM wykonanej w technologii wylewania. Nawierzchnia w kolorze jasnobrązowym.

Parking
48 miejsc parkingowych z wjazdem z ul. Parkowej. Nawierzchnia z kostki granitowej szarej. Odwadnianie wpustami ulicznymi. Wody odprowadzane kanalizacją deszczową, zaopatrzoną w separator, do Kanału Juranda zgodnie z MPZP. 48 miejsc parkingowych stanowi obecne zapotrzebowanie na miejsca parkingowe w tym terenie. Natomiast obszar do budowy pozostałych 142 miejsc przeznacza się na tymczasowe zagospodarowanie zielenią i małą architekturą, do czasu wystąpienia realnego zapotrzebowania na dodatkowe miejsca parkingowe i ich budowy.

Nawierzchnie ciągów pieszych i placyków
Ciągi piesze i placyki o nawierzchni mineralnej w naturalnym kolorze mieszanki żwirowo-gliniastej.

Zabawki edukacyjne
Projektuje się układ słoneczny odzwierciedlający układ orbit. W obrębie układu znajdują się planety - ruchome piłki z PCV, które można ustawiać dowolnie na orbitach. Od strony południowej ściana lustrzana oraz ruchome płyty lustrzane, umożliwiające odbitym promieniem oświetlenie poszczególnych planet.
Tor wodny z przeszkodami - instalacja ukazująca przepływ wody korytami przez urządzenia: tamy, kołowrotki, zbiorniki, zapory i stawidła regulowane przez bawiące się dzieci. Edukacja hydrotechniczna przez zabawę. W ramach toru znajduje się też zbiornik umożliwiający tworzenie sztucznej fali oraz stół z piachem dla obserwacji tworzenia się meandrów rzecznych. Tor wodny wykonany na nawierzchni ze żwiru płukanego.

Sadzawki i pomost spacerowy
Płytkie sadzawki w konstrukcji żelbetowej, malowane farbą basenową w kolorze jasnoniebieskim. Sadzawki wyposażone w wodotryski typu gejzer, napowietrzające wodę dla uniknięcia nadmiernego rozwoju glonów. Sadzawki napełniane z wodociągu, opróżniane na zimę spustem do lokalnej kanalizacji deszczowej. Bezpośrednio nad wodą pomost spacerowy wykonany w całości z drewna syntetycznego w kolorze brązowym.

Pozostała mała architektura
Na placykach wypoczynkowych projektuje się stałe ławki betonowe wykończone drewnem syntetycznym w kolorze brązowym. Podest przy ławkach z drewna syntetycznego na legarach. Na zieleńcach przewiduje się leżaki plażowe i hamaki. Na całym terenie planuje się ustawienie koszy na śmieci oraz w wyznaczonych miejscach stojaki rowerowe ze stali nierdzewnej. Przy relikcie baszty planuje się umieszczenie tablicy z elementów żeliwnych z informacją historyczną o zabytkowych fortyfikacjach. Treść ustali miejska konserwator zabytków miasta Malborka.

Malbork. Bulwar nad Nogatem zmieni swój wygląd. To już pewne...

Kto wygra II turę?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3