Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Malbork. Przyszli kucharze z "mundurówki" poznawali nowe technologie i smaki

Jacek Skrobisz
Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku odwiedzili targi w Poznaniu i hotel w Toruniu. Poniżej relacja szkoły z wycieczki.

Targi Gastronomiczne POLAGRA w Poznaniu oraz wizyta w toruńskim hotelu to cele dwudniowego wyjazdu szkoleniowego, w którym uczestniczyli przyszli kucharze, obecnie uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku. Podczas obu wizyt uczniowie mieli okazję poznać najnowsze technologie dominujące w branży gastronomicznej oraz smaki kuchni regionalnych.
Nie mogło zabraknąć degustacji wyrobów małych producentów żywności i gospodarstw agroturystycznych z całej Polski. Podczas degustacji potraw uczniowie spróbowali swoich sił przy wyrobie gastronomicznych półproduktów. Wystawcy zadbali też o formę konsumentów - przy stoiskach fast foodów ulokowały się masażery!
- Pokazy kulinarne były dla mnie największą atrakcją targów - mówi Ania Cesarska, uczennica trzeciej klasy szkoły zawodowej. - Z zainteresowaniem przyglądałam się procesowi przygotowywania potraw, oczywiście musiałam ich później posmakować.
Uczniowie obejrzeli sprzęt gastronomiczny: piece konwekcyjno-parowe, lady chłodnicze, sztućce. Uwagę zwróciły licznie prezentowane wyciskarki do soków. Warto podkreślić, że sprzęt wystawiali głównie rodzimi producenci.
W drodze powrotnej klasy „mundurówki” odwiedziły w grodzie Kopernika hotel… "Copernicus".
- To była typowa wizyta studyjna - mówi nauczycielka Joanna Parafiniuk. - Nasi uczniowie mieli możliwość zobaczenia prawdziwej hotelowej kuchni oraz zaplecza gastronomicznego, dowiedzieli się jak wygląda praca sous chef’a w praktyce, a nie tylko w teorii.
Uczniowie zobaczyli profesjonalny układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, najnowocześniejsze sprzęty w branży gastronomicznej, różne rodzaje chłodzenia i przechowywania surowców i półproduktów oraz sale: restauracyjną, bankietową, śniadaniową i przyhotelowe szklarnie, w których hodowane są zioła na potrzeby restauracji.
- Wizyta w toruńskim hotelu była możliwa dzięki uprzejmości szefa kuchni Marcina Gruszki, za co bardzo serdecznie dziękujemy - podkreśla Joanna Parafiniuk.
Wyjazd zrealizowano w ramach projektu pt. „Zostań zawodowcem”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej przeznaczonych na rozwój szkolnictwa zawodowego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Informacja i zdjęcia nadesłane z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku

***
Zobacz też:

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto