Coraz częściej szukamy pysznego, prawdziwego pieczywa, zaglądając do małych piekarni, które hołdują tradycjom. A gdyby tak przygotowywać go we własnej kuchni? Kto nie wie, jak się do tego zabrać, może skorzystać z okazji, bo w najbliższą sobotę (21 maja) Eugeniusz Pytel, mistrz piekarniczy z 30-letnim stażem, pokaże, jak to się robi.
Zapraszamy na warsztaty, gdzie aż miło będzie na duszy, gdy w Wozowni zakwas wasz chlebek poruszy – zachęca Katarzyna Burchardt ze Stowarzyszenia Dawna Wozownia na Żuławach.
Podobno chleb razowy na zakwasie pachnie najpiękniej, do tego jest uznawany za zdrowy. I właśnie takie bochenki z grubo zmielonych ziaren każdy przygotuje na swoim stanowisku wyposażonym w niezbędne rzeczy narzędzia pod okiem mistrza. Później będzie można się pochwalić własnym chlebem, który będzie upieczony w tradycyjnym piecu chlebowym.
Mamy również zamiar upiec jak zwykle drożdżówkę oraz bułeczki – zapowiada Katarzyna Burchardt.
Dawna Wozownia w Miłoradzu to idealne miejsce na takie warsztaty, bo od lat z wielkim zaangażowaniem pielęgnuje dawne tradycje, rekonstruując także wyposażenie, jakie było w żuławskim gospodarstwie. tak było także z piecem.
Poznawanie tajników piekarnictwa w takiej scenerii to jakby podróż w czasie. Warto więc zarezerwować sobie 3-4 godziny na tę chlebową przygodę.
Koszt warsztatu to 100 zł za uczestnika, członkowie stowarzyszenia – 80 zł.
Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego zainteresowani powinni wcześniej zgłosić się do organizatorów, dzwoniąc pod nr tel. 665 323 430.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?