Lekcja gotowania z Bogdanem Gałązką to nie jakaś tam nuda w gorącej kuchni. To trochę kulinarny performans. Prowadzący warsztaty jest nie tylko znakomitym restauratorem, ale historykiem jedzenia, który specjalizuje się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. No i przede wszystkim, potrafi pięknie opowiadać o gotowaniu, mając w zanadrzu nie tylko wiele receptur, ale i związanych z nimi anegdot.
Bogdan Gałązka jest absolwentem Culinary Academy of New York, aktualnie numer jeden wśród 25 najlepszych szkół kulinarnych na świecie. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Gothic Restaurant znajdującej się na zamku w Malborku. Jest autorem artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz trzech ksiąg kulinarnych: "Smak Gothicu", "Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku", "Kuchnia Królów Polskich na Zamku w Malborku".
Gałązka jest obecnie w trakcie uzyskania tytułu doktora z pracą na temat życia i twórczości XIX-wiecznego kucharza Jana Szyttlera.
W czasie zajęć przygotowanych zostanie dwanaście receptur na sezonowe dania warzywne, które pozwolą uczestnikom odkryć na nowo bogatą kuchnię Żuław, ale nie tylko.
Każde z dobranych dań samo w sobie jest wyborne, ale może też posłużyć jako dodatek do ryb, drobiu i innych mięs. Wspólnie upieczemy chleb oliwny, przygotujemy gruszki w szafranie, udusimy bakłażana i wiele innych! Po zakończeniu warsztatów nastąpi uczta złożona z wcześniej przygotowanych dań – zachęca Bogdan Gałązka.
Podczas warsztatów zapewniony będzie profesjonalny nadzór szefa kuchni, produkty najlepszej jakości, fartuchy, niezbędne utensylia i moc doświadczeń.
Zapisy prowadzone są na profilu Bogdan Gałązka Culinary Research and Development. Wszelkie informacje dotyczące warunków uczestnictwa w wydarzeniu dostępne są TUTAJ. Zainteresowani muszą się pospieszyć, bo termin zgłoszeń upływa z końcem sierpnia.
Kulinarne wydarzenie z Bogdanem Gałązką odbędzie 10 września (sobota) w sielskiej scenerii Dawnej Wozowni w Miłoradzu, ul. Polna 2; to 18 minut jazdy od Malborka. Początek o godz. 15. Warsztaty mogą potrwać trzy, cztery godziny.
Na miejscu będzie możliwość zakupu ekologicznych warzyw i owoców uprawianych przez twórców Dawnej Wozowni na Żuławach.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?