Carving to dekoracyjne rzeźbienie w owocach i warzywach, a ojczyzną dekorowania potraw i finezyjnie rzeźbionych owoców i warzyw są kraje azjatyckie, takie jak Chiny czy Tajlandia. Do Europy carving trafił niedawno, dzięki rozwijającej się turystyce i podróżom został "przywieziony" i rozpropagowany w różnych krajach, a także zawitał do Polski.
Garnirowanie z kolei to ozdabianie potraw dodatkami. Dekoracje z owoców i warzyw przygotowane w ten sposób stanowią wspaniałą ozdobę bufetu lub bankietu, zachwycając najpierw oko, a potem podniebienie konsumentów. Swoje wykrajane dzieła owocowo-warzywne miała okazję stworzyć młodzież z klas gastronomicznych ZSP 3 w Malborku w ramach projektu „Carving i garnirowanie potraw”. Pracowała pod okiem wybitnego specjalisty, Grzegorza Gniecha, który jest mistrzem Europy i wicemistrzem świata w tej dziedzinie.
Zajęcia realizowane były w ramach projektu pn. „Zostań ZAWODOWCEM”, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowanym w ramach Osi Priorytetowej 3 Edukacja, Działania 3.3, Edukacja zawodowa Poddziałania 3.3.1 Jakość Edukacji Zawodowej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?