MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Andrzej Banas

Najlepsze przepisy na grzyby według gwiazd. Potrawy z grzybami według Gessler, Starmach, Okrasy

Grzyby marynowane w sosie musztardowym Ewy Wachowicz

Składniki:

- 600 g grzybów leśnych
- 4 papryki czerwone
- 1 papryka żółta

Marynata:

- 200 ml wody
- 150 octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 liści laurowych

Zaprawa:

- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 1 słoiczek musztardy miodowej
- 200 ml oleju

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Przełożyć do gorącej marynaty, wymieszać i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.

W misce wymieszać musztardę Dijon i miodową. Połączyć z olejem. Wrzucić grzyby z papryką. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Zakręcić. W ciemnym miejscu można przechowywać przez rok.

Źródło: ewawachowicz.pl

Zobacz również

Senioralia 2024 w Busku-Zdroju. Dużo zdjęć z zabawy w Parku Zdrojowym

Senioralia 2024 w Busku-Zdroju. Dużo zdjęć z zabawy w Parku Zdrojowym

Polacy w grze EA FC 24. Rozpoznasz wszystkich piłkarzy? Test

Polacy w grze EA FC 24. Rozpoznasz wszystkich piłkarzy? Test

Polecamy

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Weź swoje palce i wykonaj test. Nietypowy wygląd może być objawem groźnej choroby

Weź swoje palce i wykonaj test. Nietypowy wygląd może być objawem groźnej choroby

Prosta przekąska z sezamem do meczu. Te precelki będą rozchwytywane

Prosta przekąska z sezamem do meczu. Te precelki będą rozchwytywane