MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Mazowsze

Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem czerwonym na zakwasie z buraków a zupą grzybową. Co ciekawe, w dawnych czasach barszczu nie jadało się tak jak obecnie, z uszkami czy pasztecikami, ale z ziemniakami. Te ostatnie występowały także w innym daniu. Tradycyjne rwaki, podawane podczas wieczerzy na mazowieckiej wsi robiło się z ugotowanych i mielonych ziemniaków. Grzyby królowały nie tylko w zupie, podawano je również panierowane i smażone. W wielu domach popularne są także kluski z makiem. Niewiele osób wie, że zwyczaj picia kompotu z suszu pochodzi właśnie z Mazowsza.
Zobacz, jak przygotować najlepszy kompot z suszu.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 26.05 w Lądku-Zdroju

Przegląd tygodnia od 26.05 w Lądku-Zdroju

Przegląd tygodnia od 26.05 w Stroniu Śląskim

Przegląd tygodnia od 26.05 w Stroniu Śląskim

Polecamy

Jest umowa na modernizację Jagiellońskiej, Kwiatkowskiego i Zakopiańskiej w Malborku

Jest umowa na modernizację Jagiellońskiej, Kwiatkowskiego i Zakopiańskiej w Malborku

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Koziorożcu, Rybo i Skorpionie! Najbliższe dni nie będą dla ciebie dobre

TYLKO U NAS
Koziorożcu, Rybo i Skorpionie! Najbliższe dni nie będą dla ciebie dobre