Carolina Reaper to odmiana papryki chili. Uchodzi za jedną z najostrzejszych na świecie, a jej nazwa to w wolnym tłumaczeniu "Ponury Żniwiarz Śmierci".
Została wyhodowana przez Eda Currie ze Stanów Zjednoczonych. Zajęło mu to aż 10 lat. Powód? Jak tłumaczył sam hodowca, wiele osób w jego rodzinie chorowało na raka. Tymczasem kapsaicyna zawarta w papryczkach ma właściwości antyrakotwórcze.
W listopadzie 2013 roku Carolina Reaper otrzymała wpis w Księdze Rekordów Guinnessa jako najbardziej ostra odmiana chili na świecie. By wyobrazić sobie jej ostrość można porównać ją na przykład z popularnym sosem Tabasco, który w skali ostrości Scoville’a otrzymał 5 tys. punktów. Z kolei Carolina Reaper osiąga średnio 1 569 300 jednostek, z rekordami ponad 2 200 000.
Papryczka posiada bardzo charakterystyczny wygląd i kształt, a jej smak jest - jak twierdzą znawcy - nie tylko ogniście ostry, ale też słodko-owocowy, z nutami cynamonu i czekolady.
Dlaczego o tym piszemy? Takie papryczki - jak się okazuje - można kupić również w Chodzieży. Odważylibyście się ich spróbować? Za 2 sztuki zapłaciliśmy ok. 3 złote.
Wspieramy Lokalny Biznes!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?