Naleśniki, przysmak z dzieciństwa. Babciny przepis na idealne naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikatne i pyszne

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smaż naleśniki z obu stron.
Smaż naleśniki z obu stron. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Proponujemy naleśniki z jabłkami - smaczne i pożywne. Obecnie coraz częściej sięgamy po tzw. babcine przepisy, czyli sprawdzone potrawy, znane z dzieciństwa. Nic w tym dziwnego. Nasze mamy i babcie wiedziały, jak przygotować prawdziwie domowe i niedrogie dania, bez ulepszaczy i konserwantów. Takim deserem są dobrze znane wszystkim naleśniki. Wypróbuj sprawdzony przepis na naleśniki z jabłkami. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

W skrócie

Naleśniki z jabłkami jak u babci

Naleśniki to cieniutkie, okrągłe placki, przygotowywane z mąki, mleka i jajek. Smaży się je na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub masła. Można podawać je na ciepło lub na zimno i przełożyć zarówno słodkim nadzieniem, jak i wytrawnym. Nasze mamy i babcie podawały naleśniki z:

  • dżemem,
  • słodkim białym serem,
  • jabłkami.

To właśnie na naleśniki z jabłkami przepis podajemy poniżej.

Nasza rada: by zrobić idealne naleśniki, warto dodać do nich wodę gazowaną, która sprawi, że będą bardziej napowietrzone i tym samym bardziej delikatne w smaku. Do smażenia nie należy używać zbyt dużej ilości tłuszczu, a ciasto trzeba wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię.

Przepis na naleśniki z jabłkami

(duża porcja, ok. 20 naleśników, czas przygotowania: ok. 40 min.)

Utrzyj jajka, dodaj sól, cukier i wanilię
Utrzyj jajka, dodaj sól, cukier i wanilię Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody (dobrze sprawdzi się woda gazowana)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić naleśniki krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: jajka utrzyj mikserem z cukrem, solą i wanilią, dodaj mleko, wodę i mąkę. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na ok 15 min.
  2. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny i duś pod przykryciem kilka minut, aż się rozpuszczą. Na koniec dodaj cynamon i jeśli lubisz słodkości możesz dodać do jabłek trochę cukru.
  3. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie rozsmaruj po patelni. Zostaw natłuszczony ręcznik papierowy i w czasie smażenia naleśników, w razie potrzeby, natłuszczaj patelnię.
  4. Usmaż naleśniki: wlej chochelkę ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię i dokładnie rozprowadź. Smaż na złoty kolor z obu stron.
  5. Podaj naleśniki przełożone jabłkami i oprószone cukrem pudrem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostrze

miejsce #1

Clatronic

Clatronic KM 3709 szary

438,99 zł289,00 zł-34%
miejsce #2

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 036,00 zł799,00 zł-23%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM48A1 Srebrny

560,69 zł467,00 zł-17%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Naleśniki, przysmak z dzieciństwa. Babciny przepis na idealne naleśniki z jabłkami. Jeden składnik sprawi, że będą delikatne i pyszne - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie