Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowe ostrzeżenia GIS. Szkodliwe produkty wycofane ze sprzedaży z takich sklepów jak: Żabka, Lidl, Ikea, Biedronka, Tesco, Selgros

OPRAC.: (adek)
Najnowsze ostrzeżenia GIS. Te produkty wycofywane są ze sklepów. Są niebezpieczne dla zdrowia i życia. Pozbądź się ich z lodówki
Najnowsze ostrzeżenia GIS. Te produkty wycofywane są ze sklepów. Są niebezpieczne dla zdrowia i życia. Pozbądź się ich z lodówki pixabay.com
Aktualne ostrzeżenia GIS z 20 lipca 2021 roku przed szkodliwymi dla zdrowia i życia produktami. Główny Inspektor Sanitarny powiadomił o usunięciu ich ze sklepów. Najnowsze ostrzeżenia GIS dotyczą szkodliwych sztućców. Sprawdź także inne niebezpieczne produkty, które są wycofywane ze sprzedaży. Zobacz też wyniki kontroli oraz nowe ostrzeżenia Głównego Inspektora Sanitarnego w naszym raporcie. Jeśli kupiłeś te niebezpieczne dla zdrowia i życia produkty, pozbądź się ich oddając do sklepu lub wyrzucając do kosza (20.07.2021).

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed niebezpiecznymi dla zdrowia i życia produktami. Sprawdź dlaczego zostały one wycofane ze sklepów po decyzji GIS

Główny Inspektor Sanitarny, czyli GIS regularnie kontroluje sprzedawane produkty i co jakiś czas wykrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości. W związku z tym wycofał już mnóstwo niebezpiecznych dla zdrowia produktów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej dla zdrowia i życia żywności GIS zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego. W ostatnich ostrzeżeniach poinformował m.in. o szkodliwych sztućcach, niebezpiecznych pestycydach w kaszy, o przyprawach, stekach, sosach, czy sztućcach. Sprawdź, czy nie masz ich w swoim domu. Zapoznaj się z najnowszymi ostrzeżeniami GIS, zobacz daty ważności i pozbądź się szkodliwych produktów.

Najnowsze ostrzeżenia GIS o niebezpiecznych produktach. Znajdziesz tutaj konkretne partie, które zostały wycofane ze sprzedaży.

KTÓRE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII

Zalecenia dla konsumentów:

  • Należy pozbyć się produktów z partii objętych komunikatem. Nie można ich spożywać.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu szkodliwych produktów, trzeba skontaktować się z lekarzem.

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają one informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.

Zobacz też: GIS wycofuje produkty ze sklepów. Wykryto salmonellę. Sprzedawały ją m.in. Biedronka, LIDL, Żabka, McDonald's i Selgros

Jaja – co powinieneś wiedzieć?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

NEWSY DNIA. Kliknij i przeczytaj!

Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków

Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Koronawirus – nowe objawy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto