W czasach przed epidemią mieszkańcy gminy Nowy Staw przygotowywali potrawy, ciasta i nalewki, by zaprezentować je podczas spotkania w sali konferencyjnej przy ul. Bema. Tym razem organizatorzy, czyli Nowostawskie Centrum Kultury i Biblioteki oraz Urząd Miejski, nie mogli zaprosić ich do wspólnego świętowania, ale chętni mieli szansę dostarczyć przysmaki do siedziby NCKiB. Tutaj w miniony czwartek (25 marca) zebrała się komisja, by wszystkiego po trosze skosztować, i wybrała laureatów.
W kategorii „Najlepsza potrawa” jury najbardziej smakował tort wielkanocny Elżbiety Kinder oraz „koszyk wielkanocny” Dawida Stankiewicza. Za najlepsze ciasto zostały uznane mazurek wielkanocny Justyny Szczecińskiej oraz beza świąteczna Joanny Zalewskiej. Co roku komisja ocenia też trunki. W tej kategorii za najlepszą została uznana nalewka wiśniowa przygotowana przez Joannę Pępek.
Nowostawską tradycją przed Wielkanocą są również konkursy na najładniejszą palmę wielkanocną. Te świąteczne symbole prezentowane były w Niedzielę Palmową, ale przez pandemię znów nie mogła się odbyć procesja. Prace także zostały ocenione przy okazji Festiwalu Smaku Wielkanocnego. Wybór był tak trudny, że komisja postanowiła wyróżnić wszystkich jednakowo.
Palmy wykonali mieszkańcy sołectw Lubstowo, Lipinka, Chlebówka, Dębina SHR i Mirowo oraz Teresa Rudnik, Magdalena Loryś, Wiktoria Wójcik, Agnieszka Rafał, Olga Sobocińska z mamą, Anna Skarżyńska, Wiktoria Szczecińska, Małgorzata Dąbrowska i grupa Motylki z nowostawskiego przedszkola.
WARTO WIEDZIEĆ
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?