Kulinarna impreza została zorganizowana przez Nowostawski Ośrodek Kultury w sali konferencyjnej Zespołu Służb Ratowniczych przy ul. Bema w Nowym Stawie.
Na stole ustawionym w kształcie choinki znalazły się m.in.: chleb pomarańczowy i z dynią, polędwica po staropolsku, rolada z dorsza, pasztety swojskie z królika i wędzonki, sałatki, łazanki, kutia, szynka pieczona w cieście, rybki w szuwarach, karp faszerowany, pierogi w różnych odsłonach, ryby po grecku, sałatka kuskus z tuńczykiem, groch z kapustą, wołyńskie kichły, bułeczki cynamonowe, krokiety z opieńką, śledzie pod pierzynką i w rodzynkach, ryba zapiekana w śmietanie z serem, piersi w płatkach migdałowych, strucle makowe, ciasteczka całuski i cierpliwce żuławskie, ciasto migdałowo-kajmakowe, królewiec, choinka z pierników, bałwanki biszkoptowe, serniki, torcik makowy.
Nagrodę publiczności otrzymali:
• Stowarzyszenie Miłośników Nowego Stawu za „porterówkę”
,
• Nowostawski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów za tort makowy
,
• Małgorzata Dąbrowska za skrzydełka á la KFC
.
W sali konferencyjnej zgromadziło się w sumie ok. 200 osób. Nie tylko podziwiały niesamowity wygląd przygotowanych dań, ale - dzięki dyspensie udzielonej przez ks. proboszcza Jerzego Pawelczyka - mogły je degustować.
Gościem specjalnym festiwalu był Dominikańczyk od dawna mieszkający w Polsce, Carlos Gonzalez Tejer - dziennikarz, pasjonat gotowania. Przygotował pogawędkę o zdrowej kuchni, w której powinny królować ryby oraz oliwa z oliwek. Potem zajął się live cooking wraz z kucharzami Dariuszem Jóźwikiem oraz Tomaszem Nawojczykiem.
Gdy uczestnicy festiwalu degustowali pyszności, czas śpiewem umilały dziewczyny z Gimnazjum w Nowym Stawie, wykonując piosenki świąteczne. Z kolei dziewczęta z jednej z sekcji NOK grały pastorałki na flażoletach.
- Sponsorami festiwalu byli: burmistrz Nowego Stawu Jerzy Szałach, NOK, Arkadiusz Półgrabski i Mariusz Miszta, Anna Cieślak Apteka Nowostawska, Barbara i Rafał Zakrzewscy, Bank Spółdzielczy z Nowego Stawu, europoseł Tadeusz Cymański, Centralny Wodociąg Żuławski i Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna w Gdańsku. Dzięki tym darczyńcom mogliśmy zakupić dla każdego uczestnika podarunki, za co im serdeczne dziękujemy - mówi Ewa Kot, koordynatorka festiwalu.
Na podstawie materiału nadesłanego przez Ewę Kot, koordynatorkę festiwalu.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?