MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)...
fot. Pixabay

Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]

Ogórki "na słodko"

3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)

Składniki na zalewę

1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody

Wykonanie 

Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.

Zobacz również

Festyn na rzecz Reksa po raz siódmy w Malborku. Jest rekord

Festyn na rzecz Reksa po raz siódmy w Malborku. Jest rekord

Memy o meczu Niemcy - Szkocja. Szkoci do pilota: Nie gaś silników

Memy o meczu Niemcy - Szkocja. Szkoci do pilota: Nie gaś silników

Polecamy

Horror w ulubionym wakacyjnym kraju Polaków! Nie do wiary, co znalazły dzieci!

Horror w ulubionym wakacyjnym kraju Polaków! Nie do wiary, co znalazły dzieci!

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Rusza piąta edycja akcji „Otwórz się na pomoc”. Tym razem stawiamy na emocje!

Rusza piąta edycja akcji „Otwórz się na pomoc”. Tym razem stawiamy na emocje!