MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pampuchy na parze. Przepis na drożdżowe kluski na obiad. Idealnie smakują z tradycyjną okrasą

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pampuchy to także danie, które można podać w ramach lekkiego podwieczorku.
Domowe pampuchy to także danie, które można podać w ramach lekkiego podwieczorku. Anna Daniluk
Pampuchy to tradycyjny dodatek do obiadu lub kolacji. Można też podać je na podwieczorek z sosem waniliowym lub z sezonowymi owocami. Łatwe w przygotowaniu ciasto drożdżowe jest delikatne w smaku i ma lekką strukturę dzięki gotowaniu na parze. Zobacz, jak zrobić pampuchy, znane też jako parowańce.

Spis treści

Tradycyjne pampuchy często noszą różne nazwy. Wśród nich można spotkać kluski na parze, parowańce, buchty, knedle, drożdżówki, bułki na parze, pyzy na parze, parowce, parzuchy i kluchy z łacha. Każda z nich odnosi się do ciasta drożdżowego ugotowanego za pomocą pary wodnej. Sprawdź przepis na proste pampuchy, które można podać na słodko lub na wytrawnie.

Pampuchy – przepis na tradycyjne kluski na parze

Liczba porcji: na 9 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki letniej wody lub mleka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie 3 g cukru.

Czytaj także: To danie smakuje jak kurczak. Wypróbuj przepis na seitan nie tylko dla wegan

Jak zrobić pampuchy?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy zrobić rozczyn z 5 g mąki, drożdży i około 1/3 szklanki mleka. Odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie trzeba połączyć je z pozostałymi składnikami i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Po tym czasie należy ciasto zagnieść i odrywać porcje ciasto formując w kulki. Można też rozwałkować je na stolnicy i wykrawać szklanką pyzy.
  4. Porcje podzielonego ciasta trzeba odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  5. Parowańce należy umieścić na garnku z rozłożoną ściereczką z wrzącą wodą.
  6. Ugotowane ciasto trzeba zdjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Parowańce można podać ze skwarkami i zarumienioną cebulą lub na słodko.

Sposób podania

Kluski na parze są niezwykle uniwersalnym daniem. Można je podawać jako dodatek do sosu mięsnego lub gulaszu. Serwowane w taki sposób często pojawiają się w kuchni czeskiej. Domowe pampuchy, czyli kluski na parze, świetnie smakują podawane na słodko. Czasem wystarczy przyrządzić słodki sos waniliowy, aby cieszyć się domowym podwieczorkiem. Jednak w sezonie owocowym warto sięgać po truskawki, maliny lub śliwki. Pampuchy z jagodami to niemal obowiązkowy deser do spożycia w lipcu, gdy owoce są najsmaczniejsze. Buchty na parze można nadziewać owocami lub zostawić je do przygotowania słodkiego sosu. Do pampuchów świetnie sprawdzą się przyprawy np.:

  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • mielony cynamon,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Nasze mamy i babcie często traktowały kluski na parze jako formę deseru. Czasem polewały je stopionym masłem z zarumienioną bułką tartą, innym razem posypywały cukrem wymieszanym z cynamonem.

W czym ugotować kluski na parze?

Gotowanie pampuchów na parze może przybierać różne formy. Najprostszą z nich jest umieszczenie ściereczki rozpostartej i obowiązanej na garnku z gotującą się wodą. Jeśli obawiacie się, że końce materiały mogłyby się zapalić, to umieśćcie pampuchy na metalowym sitku nad wrzącą wodą. Aby kluski na parze nie przywierały do sitka, można delikatnie posmarować je ulubionym olejem.

Innymi metodami, które można użyć do uparowania ciasta drożdżowego, są specjalne bambusowe koszyki do gotowania lub używanie elektrycznych parowarów. W każdym z nich uzyska się ostatecznie ten sam efekt, czyli delikatną konsystencję ugotowanego ciasta.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Może pora na nową patelnię?

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pampuchy na parze. Przepis na drożdżowe kluski na obiad. Idealnie smakują z tradycyjną okrasą - Strona Kuchni

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto