Papryka/ Dlaczego warto ją jeść? Sprawdź! Oto korzyści z jedzenia tego warzywa
Dlaczego warto jeść paprykę?
- Papryka jest cennym źródłem witaminy C! Zawiera jej cztery razy więcej, niż cytryna. A witamina C świetnie wpływa na odporność.
- Warzywo to może także korzystnie wpływać na wzrok z powodu zawartości beta-karotenu i luteiny. Zmniejsza też stany zapalne.
- Zielona papryka to świetne źródło związków mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki. Pomoże zapobiec chorobom układu krążenia i obniżyć ciśnienie krwi.
- Obniża też ryzyko zawałów serca i udarów.
- Zawiera likopen, który pomaga zapobiegać nowotworom, między innymi raka szyjki macicy, raka pęcherza moczowego i trzustki.
- Kapsaicyna wspomaga krążenie.
- Krzem zawarty w papryce ma wpływ na porost włosów i paznokci.
- Kwas foliowy zawarty w papryce jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu