Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów

MM
Podroby - zobacz, dlaczego warto je jeść! >>>
Podroby - zobacz, dlaczego warto je jeść! >>>123rf
Podroby - czy warto je jeść i jak przyrządzić? Wiele osób z automatu odrzuca w kuchni podroby, takie jak na przykład wątróbka czy ozory. Niesłusznie! Te "mniej szlachetne" części zwierzęce można naprawdę smacznie przyrządzić! Zobaczcie, co daje jedzenie podrobów i jak je przygotować.

Spis treści

Podroby - czym są?

Podroby w wielu krajach nie mają zbyt dobrej opinii, niektórzy nie określają ich nawet mianem mięsa. Jednak te części zwierząt również mają swoich fanów. Są to narządy wewnętrzne zwierząt (zarówno drobiu jak i ssaków), które nadają się do przgotowania i zjedzenia jako posiłek. Jakie są rodzaje podrobów? Do tej grupy zaliczyć możemy:

  • wątroby,
  • serca,
  • mózgi,
  • nerki,
  • języki,
  • żołądki,
  • flaczki.

Czy warto jeść podroby?

Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie przyrządzić, ale też mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie!

Wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Zawiera w sobie między innymi witaminę B12, witaminę A czy żelazo oraz cynk. Serca z kolei zawierają koenzym Q10, który jest silnym przeciwutleniaczem. Języki są bogate w tłuszcz oraz zawierają sporo minerałów. Mózgi również mają wysoką zawartość tłuszczu, zawierają też przeciwutleniacze i selen. Nerki są dobre na... nerki oraz działają przeciwzapalnie. Żołądki są świetnym źródłem białka, zawierają też między innymi cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Natomiast flaczki zawierają w sobie selen, białko, żelazo i witaminę B.

Jak zatem nietrudno wywnioskować, jedzenie podrobów może się przyczynić między innymi do wspierania układu krążenia, wsparcia odporności, czy też poprawy skóry.

Podroby - jak je przyrządzić?

Przepisów na podroby w internecie jest wiele. Najważniejsze to pamiętać o odpowiednim czasie obróbki termicznej. Niektóre z nich wymagają dłuższego gotowania (jak na przykład flaczki), a inne wręcz przeciwnie - potrzebują dosłownie kilku minut na patelni (jak chociażby wątróbka).

Poniżej przykłady wykorzystania podrobów w kuchni:

  • wątróbka przesmażona z cebulką, do tego ziemniaki gotowane i zasmażane buraczki,
  • cielęce nerki w sosie śmietanowym lub śmietanowo-koperkowym z dodatkiem kaszy gryczanej,
  • klasyczne flaczki ugotowane w bulionie z warzywami,
  • smażony móżdżek wieprzowy,
  • ozorki w sosie chrzanowym.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów - Dziennik Bałtycki

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto