Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie...
fot. 123rf

Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów

Podroby - czy warto je jeść?

Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie przyrządzić, ale też mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie!

Wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Zawiera w sobie między innymi witaminę B12, witaminę A czy żelazo oraz cynk. Serca z kolei zawierają koenzym Q10, który jest silnym przeciwutleniaczem. Języki są bogate w tłuszcz oraz zawierają sporo minerałów. Mózgi również mają wysoką zawartość tłuszczu, zawierają też przeciwutleniacze i selen. Nerki są dobre na... nerki oraz działają przeciwzapalnie. Żołądki są świetnym źródłem białka, zawierają też między innymi cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Natomiast flaczki zawierają w sobie selen, białko, żelazo i witaminę B.

Zobacz również

Głogovia punktuje w Jarosławiu [ZDJĘCIA]

Głogovia punktuje w Jarosławiu [ZDJĘCIA]

Emocje w końcówce. Młyny Stoisław Koszalin - KPR Gminy Kobierzyce 28:30 [WIDEO]

Emocje w końcówce. Młyny Stoisław Koszalin - KPR Gminy Kobierzyce 28:30 [WIDEO]

Polecamy

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Uczniowie I LO w Malborku wyróżnieni w konkursie poświęconym Jackowi Kaczmarskiemu

Uczniowie I LO w Malborku wyróżnieni w konkursie poświęconym Jackowi Kaczmarskiemu