Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomorski Stół Wielkanocny w Starym Polu. Koła gospodyń wiejskich przygotowały pyszne wypieki i potrawy

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Wszystkie stoły podczas Pomorskiego Stołu Wielkanocnego były tak pięknie zastawione.
Wszystkie stoły podczas Pomorskiego Stołu Wielkanocnego były tak pięknie zastawione. Arkadiusz Gierszewski/PODR Stare Pole
Święta wielkanocne coraz bliżej, więc jesteśmy w okresie kiermaszów i różnego rodzaju przeglądów kulinarnych. Jednym z najbardziej znanych w naszym regionie jest Pomorski Stół Wielkanocny w Starym Polu.

Ochrona dziedzictwa polskiej wsi. To cel dorocznego przeglądu

Organizatorem dorocznego wydarzenia jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Starym Polu. Doradcy zapraszają koła gospodyń wiejskich głównie z Powiśla i Żuław, dzięki którym w sali prof. dr. hab. Stanisława Laskowskiego unosił się już zapach Wielkanocy.

- Celem przeglądu jest m.in. wspieranie rozwoju wsi poprzez integrację środowiska wiejskiego oraz promocja działań związanych z rozwojem wrażliwości estetycznej inspirowanej kulturą, tradycją i folklorem, ochrona dziedzictwa kulinarnego i kulturowego polskiej wsi – informują organizatorzy.

Natomiast prościej rzecz ujmując, chodzi o to, by na stołach pięknie udekorowanych palmami i stroikami wielkanocnymi pojawiły się smaczne oraz równie piękne potrawy i ciasta - baby, serniki i mazurki wielkanocne. Ważne w tym wszystkim jest to, by mieszkańcy wsi (dominując panie) spotkali się przy tych stołach, podpatrywali nawzajem swoje kulinarne dzieła, wymieniali się przepisami.

W tegorocznej edycji wzięło udział szesnaście kół gospodyń wiejskich i jedno stowarzyszenie, około 100 uczestników – podaje Agnieszka Rojewska z PODR w Starym Polu.

Wykład "Wielkanoc na zdrowie" i degustacja

Stałym elementem Pomorskiego Stołu Wielkanocnego są wykłady o tradycjach świątecznych. Tym razem natomiast więcej było o tym, co i jak jeść. Wykład pt. "Wielkanoc na zdrowie" wygłosiła Olga Pietkiewicz - dyplomowana dietetyczka, naturoterapeuta i żywieniowiec.

Na koniec oczywiście wszyscy mogli skosztować pyszności. Wśród tych, którzy degustowali, znaleźli się goście, m.in. wicewojewoda pomorski Aleksander Jankowski, wójt Starego Pola Marek Szczypior, burmistrz Nowego Dworu Gd. Jacek Michalski, a także przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pomorskiej Izby Rolniczej, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Sponsorami tegorocznej edycji wielkanocnego wydarzenia w Starym Polu byli:

  • MIRTRANS Płoskinia sp. z o.o.,
  • Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w Malborku,
  • Forte Acoustic Sebastian Branecki,
  • Danuta Hojarska,
  • Marek Iwaniuk.

Na zakończenie przeglądu podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji ,Pomorskiego Stołu Wielkanocnego, oraz życzenia na święta wielkanocne złożyła Ewa Szymańska, zastępca dyrektora PODR.

CZYTAJ TEŻ: "Bitwa Regionów" dla Pomorza rozstrzygnięta w Starym Polu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto