Pomorski Stół Wielkanocny w Starym Polu. Koła gospodyń wiejskich przygotowały pyszne wypieki i potrawy

Radosław Konczyński
Radosław Konczyński
Wszystkie stoły podczas Pomorskiego Stołu Wielkanocnego były tak pięknie zastawione.
Wszystkie stoły podczas Pomorskiego Stołu Wielkanocnego były tak pięknie zastawione. Arkadiusz Gierszewski/PODR Stare Pole
Święta wielkanocne coraz bliżej, więc jesteśmy w okresie kiermaszów i różnego rodzaju przeglądów kulinarnych. Jednym z najbardziej znanych w naszym regionie jest Pomorski Stół Wielkanocny w Starym Polu.

Ochrona dziedzictwa polskiej wsi. To cel dorocznego przeglądu

Organizatorem dorocznego wydarzenia jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Starym Polu. Doradcy zapraszają koła gospodyń wiejskich głównie z Powiśla i Żuław, dzięki którym w sali prof. dr. hab. Stanisława Laskowskiego unosił się już zapach Wielkanocy.

- Celem przeglądu jest m.in. wspieranie rozwoju wsi poprzez integrację środowiska wiejskiego oraz promocja działań związanych z rozwojem wrażliwości estetycznej inspirowanej kulturą, tradycją i folklorem, ochrona dziedzictwa kulinarnego i kulturowego polskiej wsi – informują organizatorzy.

Natomiast prościej rzecz ujmując, chodzi o to, by na stołach pięknie udekorowanych palmami i stroikami wielkanocnymi pojawiły się smaczne oraz równie piękne potrawy i ciasta - baby, serniki i mazurki wielkanocne. Ważne w tym wszystkim jest to, by mieszkańcy wsi (dominując panie) spotkali się przy tych stołach, podpatrywali nawzajem swoje kulinarne dzieła, wymieniali się przepisami.

W tegorocznej edycji wzięło udział szesnaście kół gospodyń wiejskich i jedno stowarzyszenie, około 100 uczestników – podaje Agnieszka Rojewska z PODR w Starym Polu.

Wykład "Wielkanoc na zdrowie" i degustacja

Stałym elementem Pomorskiego Stołu Wielkanocnego są wykłady o tradycjach świątecznych. Tym razem natomiast więcej było o tym, co i jak jeść. Wykład pt. "Wielkanoc na zdrowie" wygłosiła Olga Pietkiewicz - dyplomowana dietetyczka, naturoterapeuta i żywieniowiec.

Na koniec oczywiście wszyscy mogli skosztować pyszności. Wśród tych, którzy degustowali, znaleźli się goście, m.in. wicewojewoda pomorski Aleksander Jankowski, wójt Starego Pola Marek Szczypior, burmistrz Nowego Dworu Gd. Jacek Michalski, a także przedstawiciele Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Pomorskiej Izby Rolniczej, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Sponsorami tegorocznej edycji wielkanocnego wydarzenia w Starym Polu byli:

  • MIRTRANS Płoskinia sp. z o.o.,
  • Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w Malborku,
  • Forte Acoustic Sebastian Branecki,
  • Danuta Hojarska,
  • Marek Iwaniuk.

Na zakończenie przeglądu podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do realizacji ,Pomorskiego Stołu Wielkanocnego, oraz życzenia na święta wielkanocne złożyła Ewa Szymańska, zastępca dyrektora PODR.

CZYTAJ TEŻ: "Bitwa Regionów" dla Pomorza rozstrzygnięta w Starym Polu

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie