Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Starym Polu już po raz dziesiąty zorganizował Pomorski Stół Wielkanocny. Jak zwykle, można było zobaczyć świąteczne przysmaki przygotowane wcześniej przez panie z dużą pieczołowitością. Nie tylko zobaczyć, bo na koniec była degustacja.
Nie zabrakło jaj przygotowanych na różne sposoby, sałatek owocowo-warzywnych, żurku, pasztetów, mazurków, bab wielkanocnych - przyrządzonych z dużą inwencją. Te przedświąteczne spotkania w PODR, także przed Bożym Narodzeniem, są dowodem na to, że w pewnym momencie zaciera się granica między kulinariami a... sztuką, ponieważ tak piękne potrawy i ciasta potrafią wyczarować gospodynie. Panie same też udekorowały stoły pięknymi wielkanocnymi ozdobami.
Imprezy w Starym Polu mają charakter przeglądów. Organizatorzy nie chcą, by zamieniły się w rywalizację, bo zawsze ktoś może czuć się skrzywdzony werdyktem. Panie, które wzięły udział w tegorocznym Pomorskim Stole Wielkanocnym, podkreślały, że bardzo ważna jest integracja kół gospodyń wiejskich, którą należy pielęgnować i kultywować. Zawsze można też podpatrzyć sposób wykonania potrawy, wymienić się przepisami.
W związku z tym, że nie samym chlebem czy w tym przypadku jadłem wielkanocnym człowiek żyje, jak co roku w PODR odbyły się wykład na temat zwyczajów świątecznych oraz występy młodzieży i zespołów ludowych.
W X Pomorskim Stole Wielkanocnym w Starym Polu wzięły udział gospodynie wiejskie z Powiśla, Żuław, Kociewia i Kaszub.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?