Organizatorem Pomorskiego Stołu Wielkanocnego jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Starym Polu. W okresie przed Wielkanocą podczas tego przeglądu stoły zawsze uginały się od tradycyjnych ciast i potraw przygotowanych przez panie z Powiśla, Żuław, Kociewia i Kaszub - z kół gospodyń wiejskich i innych stowarzyszeń.
- Przegląd ma za zadanie wzmocnienie lokalnych więzi, integrację środowiska, kultywowanie tradycji i obrzędów regionu, a także wyszukiwanie produktów w celu wykorzystania ich do promocji oraz rozwoju lokalnego i regionalnego województwa pomorskiego - wyjaśniają zawsze organizatorzy.
Cykliczna impreza integruje, pozwala na podpatrzenie pomysłów, wymianę przepisów. Ale została też wprowadzona forma konkursu, jury wybierało najpiękniejszy stół wielkanocny. Laureaci otrzymywali nagrody ufundowane przez PODR, Pomorską Izbę Rolniczą, kółka rolnicze, samorządy, agencje rządowe.
Przeglądowi zawsze towarzyszyły też wykłady na temat tradycji, zwyczajów i obrzędów wielkanocnych.
Ze strony PODR nad wszystkim czuwały Alina Ciesielska i Agnieszka Rojewska.
Autorzy zdjęć w galerii powyżej: PODR, Radosław Konczyński, Damian Szlufik
WARTO WIEDZIEĆ
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?