Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Rezydencja Korala od lat wzbudza zainteresowanie. Chyba każdy widział złote lwy

Rezydencja Korala od lat wzbudza zainteresowanie. Chyba każdy widział złote lwy

Podczas charytatywnej sztafety rowerowej na bulwarze zagra DJ Timoti

Podczas charytatywnej sztafety rowerowej na bulwarze zagra DJ Timoti

Polecamy

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Wielogodzinne erekcje i utrata wzroku. 5 powodów sprawi, że nie sięgniesz po Viagrę

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Idealna jajecznica na wiosnę. Sekret smaku tkwi w obróbce szparagów

Turysta zarobił na lotnisku 3500 zł, jeszcze mu podziękowali. Też tak możesz!

Turysta zarobił na lotnisku 3500 zł, jeszcze mu podziękowali. Też tak możesz!