Program "Chcę tu pracować". Odcinek 3: technolog żywności i operator linii w firmie dystrybucyjno-produkcyjnej Iglotex

Akcja specjalna Chcę tu pracować
Wideo
od 16 lat
Zastanawiasz się nad podjęciem pracy, ale nie wiesz w jakim kierunku poprowadzić swoją karierę? Śpieszymy z pomocą! W trzecim odcinku programu "Chcę tu pracować" wraz z prowadzącym program Szymonem Szymańskim odkryjemy krok po kroku tajniki zawodu... operatora linii produkcyjnej w firmie Iglotex. Poznamy też pracę technologa żywności. Na jakie benefity mogą liczyć pracownicy jednego z największych dystrybutorów mrożonek w Polsce? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w kolejnym odcinku programu "Chcę tu pracować". Może to czas na Ciebie?

Mrożone produkty były znane w Chinach już ponad 3000 lat temu, jednak dopiero w 1922 roku Clarence Birdseye prowadząc badania na Labradorze doszedł do wniosku, że szybkie mrożenie można wykorzystać na skalę przemysłową.

Popularne mrożonki już nie raz uratowały każdą gospodynię domową i chociaż ich przyrządzanie nie należy do najtrudniejszych, to sama produkcja nie jest już taką prostą sprawą. Jak wygląda proces mrożenia? Kto jest odpowiedzialny za produkcję mrożonek? Tego dowiecie się już w najnowszym odcinku programu "Chcę tu pracować".

Firma Iglotex polskim liderem produkcji mrożonek

Statystyki nie kłamią. Nieważne czy rano, czy wieczorem. Polacy po prostu lubią mrożonki. Rocznie kupuje się ich u nas 92 mln kg za kwotę... 770 mln zł. Wzrost w konsumpcji to analogicznie rozwój produkcji. Polska już teraz jest jednym z europejskich liderów produkcji mrożonych warzyw i owoców. Nie zapominajmy również, że i gotowe dania mają swoich miłośników.

Dynamiczny rozwój branży Fast-moving consumer goods (FMCG) widać na przykładzie lidera polskiej dystrybucji mrożonek firmy Iglotex. Przedsiębiorstwo to w 2020 roku przy wsparciu Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej wybudowało nowy zakład produkcyjny w Skórczu. Warto wspomnieć, że aktualnie Iglotex zatrudnia ponad
3 000 pracowników w całej Polsce
.

Zobacz inne odcinki:

Technolog żywności w firmie Iglotex. Czym się zajmuje?

Pierwszy etap produkcji żywności rozpoczyna się od... technologa żywności. To właśnie on czuwa nad opracowaniem receptury, optymalizacją produkcji czy kontrolą jakości. Kandydat na to stanowisko powinien posiadać wyższe wykształcenie w kierunku technologii żywności lub towaroznawstwa. Istotnym jest również dysponowanie aktualnymi badaniami sanitarno-epidemiologicznymi. Mile widziane jest również doświadczenie na podobnym stanowisku.

- Spełniając te wymogi początkujący kandydat na stanowisko technologa żywności może liczyć na 3 000 zł netto. Średnia zarobków w skali kraju to 3 700 zł netto. Doświadczony technolog żywności otrzyma pensję w wysokości nawet 5 700 zł netto - tłumaczy Szymon Szymański, prowadzący program "Chcę tu pracować".

Stanowisko operatora linii w firmie Iglotex. Jakie warunki należy spełnić?

Recepturę przygotowaną przez technologów żywności wcielają w życie operatorzy linii. O to stanowisko ubiegać się mogą osoby z wykształceniem minimum zawodowym. Mile widziane są również kwalifikacje do obsługi urządzeń energetycznych, takich jak blaszownik czy tunel mroźniczy.

- Jeśli chodzi o zarobki to początkujący operator może zarobić 2 700 zł netto, z kolei średnie wynagrodzenie to około 3 200 zł netto. Warto mieć na uwadze, że z czasem pensja może wzrosnąć nawet do 3 800 zł netto - wyjaśnia prowadzący program.

Przypominamy, że operator nadzoruje proces produkcji mrożonek od półproduktów do gotowego dania mrożonego.

Dlaczego miałbym zatrudnić się na stanowisku operatora linii w Iglotexie?

Operator linii nie należy do lekkich zajęć, a wszystko to dlatego, że ciąży na nim wielka odpowiedzialność za jakość produktów. Co w takim razie może nas przekonać do podjęcia pracy jako operator linii w firmie Iglotex? Postanowiliśmy zapytać o to Magdalenę Wasilewską, która pełni funkcję HR Managera w Iglotexie.

- Zapewniamy stabilność i ciągłość zatrudnienia w ramach umowy o pracę. Na kilku trasach zapewniamy również darmowy transport. Oferujemy naszym pracownikom premie świąteczne, dofinansowania do zajęć sportowych, wczasy pod gruszą, zapomogi oraz pożyczki zakładowe. Ogromnie istotne jest dla nas zdrowie i bezpieczeństwo naszych pracowników. Mogą oni korzystać z prywatnej opieki medycznej i ubezpieczeń grupowych. Finansujemy także testy na Covid-19 - tłumaczy Magdalena Wasilewska z firmy Iglotex.

To nie wszystko! Przedstawicielka firmy zapewnia, że przedsiębiorstwo nieustannie inwestuje w podnoszenie kompetencji pracowników. Co więcej - mają oni możliwość wzięcia udziału w ciekawych projektach, szkoleniach, a także w rekrutacjach wewnętrznych.

W najnowszym odcinku przyczyniliśmy się do produkcji kilku tysięcy mrożonych zapiekanek, a Ty co zrobiłeś w tym czasie?

Praca, Pieniądze, Satysfakcja. Może to czas na Ciebie? Do zobaczenia już niebawem w kolejnym odcinku programu "Chcę tu pracować"!

Program

CENTER Partner projektu:

CENTER Polska Strefa Inwestycji/Pomorska Specjalna Strefa Ekonomiczna

CENTER Partner odcinka:

CENTER Iglotex

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Program "Chcę tu pracować". Odcinek 3: technolog żywności i operator linii w firmie dystrybucyjno-produkcyjnej Iglotex - Dziennik Bałtycki

Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto