Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na karpatkę. Jak ją zrobić? Jak długo ją piec? Co zrobić, żeby ciasto było chrupiące? Z czego robi się karpatkę?

Redakcja
Sprawdź, jak zrobić karpatkę
Sprawdź, jak zrobić karpatkę Michał Sulik - Wikipedia, Free Commons
Karpatka jest ciastem, które może trafić w gusta najbardziej wybrednych smakoszy. By ją skosztować, nie trzeba wybierać się do cukierni, a zamiast tego zrobić ją samemu w domu. Przepis na karpatkę nie jest bowiem aż tak skomplikowany. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Spis treści

Przepis na karpatkę - jak ją zrobić?

Karpatka to słodkie ciasto, które podbije gusta wielu osób. By je przygotować, potrzebne będą następujące

SKŁADNIKI

ciasto właściwe

  • woda,
  • 1 szklanka,
  • masło,
  • 100 gramów,
  • mąka,
  • 1 szklanka,
  • jaja,
  • 4 sztuki.

krem

  • mleko - 700 mililitrów,
  • masło - 100 gramów,
  • cukier - 0,5 szklanki,
  • mąka pszenna - 5 łyżek,
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
  • żółtko - 1 sztuka,
  • cytryna - 0, 5 sztuki,

Wielbłądzica z gdańskiego zoo otrzymała nowe imię! Będzie się wabić... Karpatka

Tak krok po kroku zrobisz karpatkę

By zrobić karpatkę, w pierwszym kroku należy wlać do garnka 0,5 L mleka, masło i cukier. W tym samym czasie trzeba wymieszać 200 ml mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z masłem i cukrem, trzebadodać mleko dobrze połączone z mąkami i mieszać tak długo aż zgęstnieje. Następnie należy odstawić do wystudzenia pod przykryciem.

Potem trzeba zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie jednoletnia masa. Należy też to wystudzić. Trzeba włączyć piekarnik na 200 stopni. Stale miksując, dodawać po jednym jajku.

Jak długo piec karpatkę?

Masę należy podzielić na pół. Pierwszą z nich trzeba włożyć do foremki, wyrównać i wstawić do piekarnika na około 40 minut. To samo należy zrobić z drugą częścią masy.

W międzyczasie można zająć się masą budyniową. Na ostudzony krem należy dodać sok z połowy cytryny oraz żółtko. Potem należy wszystko zmiksować.

Gdy ten krok będzie za nami, a także minie już czas, w którym masy zostaną upieczone, jeden ze spodów należy wypełnić kremem, nałożyć drugi spód, a całość oprószyć cukrem pudrem.

Jak upiec karpatkę, żeby były fale?

Wiele osób zastanawia się, co zrobić, żeby były fale na karpatce. By tak się stało, przed pieczeniem ciasto należy skropić wodą.

Co zrobić, żeby ciasto karpatka była chrupiąca?

By karpatka nie opadła, w czasie pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek do piekarnika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na karpatkę. Jak ją zrobić? Jak długo ją piec? Co zrobić, żeby ciasto było chrupiące? Z czego robi się karpatkę? - Dziennik Bałtycki

Wróć na malbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto