Tradycyjny piernik na święta
Piernik to trwałe i ciężkie ciasto z mąki pszennej lub żytniej, miodu, jajek, tłuszczu i wody. Swój słodko-pikantny smak zawdzięcza przyprawom korzennym, w skład których wchodzą m.in.:
- cynamon
- imbir
- czarny pieprz
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- goździki
- anyż gwiaździsty
- ziele angielskie
W odpowiednich warunkach piernik można przechowywać nawet kilka miesięcy. Najbardziej trwałe są pierniki dojrzewające, na które surowe ciasto należy wykonać kilka tygodni przed wigilią i zostawić w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. Po upieczeniu jest twarde i wymaga kilku dni, by zmięknąć.
Piernik bez leżakowania
Mamy dla Was przepis na pyszny piernik, który można jeść zaraz po pieczeniu. Dodatek kawy nadaje mu ciekawy smak, a orzechy laskowe wrażenie chrupkości. Ważne, by orzechy pozbawić ciemnych skórek, dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Piernik można oblać stopioną czekoladą, lukrem albo polewą kakaową.
Przepis na najlepszy piernik na święta Bożego Narodzenia

( czas przygotowania: ok 2 godziny)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 duże łyżki przyprawy do pierników
- 2/3 szklanki miodu
- 4 jajka
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 125 g kostki masła
- 2 łyżki zmielonej kawy
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
- polewa: 100 g masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 4 łyżki cukru, 6 kostek czekolady gorzkiej)
Jak przygotować piernik z kawą i orzechami laskowymi?
Zacznij od przygotowania orzechów: całe orzechy laskowe podsmaż na suchej patelni przez ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie weź dwa arkusze ręcznika papierowego i zawijając w nie porcje orzechów i delikatnie pocieraj, aż zacznie od nich odchodzić skórka (patrz na zdjęciu w galerii).
Gotowe jasne orzechy posiekaj na kawałki.
Nasza rada: najłatwiej i najszybciej "posiekać" orzechy wkładając je do woreczka na mrożonki i uderzając kilka razy tłuczkiem lub wałkiem, aż będą w kawałkach
Następnie rozpuść masło z miodem, przyprawami do piernika, wodą i kawą.
Nasza rada: zamiast zmielonej kawy możesz dodać 8 łyżek mocnego espresso i zmniejszyć ilość wody w przepisie do 1/4 szklanki.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą.
Jajka utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo przestudzoną miodową masę oraz mąkę z proszkiem i sodą.
Pod koniec ucierania dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.
Ciasto wylej do keksowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. godzinę i 15 min w 160 stopniach.
Upieczone i przestudzone ciasto polej kakaową polewą (masło, wodę, kakao i cukier rozpuść i pogotuj 2 minuty, dodaj kostki czekolady i wymieszaj).
Piernik z kawą i orzechami laskowymi nie wymaga leżakowania, możesz go jeść zaraz po przestudzeniu. Jeśli zależy ci na bardziej słodkim wypieku, możesz zastąpić gorzką czekoladę w polewie czekoladą mleczną. Smacznego!
Zobacz w galerii, jak przygotować piernik z kawą i orzechami laskowymi krok po kroku
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
- Prosty przepis na bezglutenowe placki kukurydziane. Pomysł na pyszne śniadanie
- Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i pożywna. Zobacz przepis
- Sernik bez sera - to ciasto Cię zaskoczy. Sprawdź nasz przepis krok po kroku
- Dodaj ten składnik do piernika, a efekt cię zadziwi
- To pyszne ciasto przygotujesz w 10 minut! Sprawdź nasz przepis
- Prosty przepis na mikołajkowe muffinki. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce