Oto jak ją zrobić. Najpierw trzeba wziąć 10 dag maku i 1/4 l mleka. Zagotować mleko, zalać mak, odstawić na 2 godz., a potem odcedzić i trzy razy przepuścić przez maszynkę. W tym czasie robimy ciasto.
Ciasto:
8 żółtek
10 dag cukru
1 torebka cukru wanilinowego
4 dag mąki
8 dag migdałów (w łupinie)
4 białka
masło do formy
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj przesianą mąkę, mak, zmielone z łupinami migdały oraz pianę z białek. Ciasto połóż na posmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem blachę, potem rozsmaruj na grubość 1 cm. Piecz w temp. 175 stopni przez ok. 20 minut. Wyjmij z piekarnika, przełóż na ściereczkę; usuń pergamin i zwiń w rulon.
Masa miodowa: 1/2 szkl. miodu naturalnego, 5 dag płatków migdałowych.
Wymieszaj miód z płatkami; podgrzewaj w rondelku aż się
zarumieni. Roladę posmaruj masą, zwiń w rulon i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę.
Skorupka bezowa: 2 białka, 6 dag cukru, 3 dag płatków migdałowych.
Ubić pianę z białek oraz cukru. Posmaruj roladę, posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni do czasu aż piana przeschnie i lekko się przyrumieni
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?