Smaki Pomorza. Odcinek 10. Przepyszne pierożki leniwe i wizyta w Dinoparku w Malborku

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Malbork to nie tylko znany na całym świecie zamek krzyżacki. W swoje progi rodziny z dziećmi zaprasza także Dinopark w Malborku. Atrakcji nie zabraknie na cały dzień. Właśnie w tym niezwykłym miejscu powstał 10. odcinek naszego specjalnego programu "Smaki Pomorza"! Pierożki leniwe, które przygotowywał Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski, powstawały pod czujnym okiem… dinozaurów. To trzeba zobaczyć!

Dinopark w Malborku – atrakcje na cały dzień!

– Park powstał w 2011 r. jako uzupełnienie oferty turystycznej miasta Malborka. Jak wiemy w Malborku znajduje się największa ceglana budowla na świecie, my powstaliśmy jako uzupełnienie tej oferty o rozrywkę. U nas rodziny z dziećmi mogą się bawić. W parku jest mnóstwo atrakcji, to, jak wspomniałem, dinozaury, ale nie tylko. Znajdują się tu także park smoków, park linowy, kino 5D, laserowy tor przeszkód, duże place zabaw, wioska neandertalska – atrakcje na cały dzień – mówi Marek Mozołowski z Dinoparku Malbork.

Czytaj także

Smaki Pomorza – program wideo!

– Atrakcji jest moc. Warto tu z dziećmi przyjechać. Nie taki dinozaur straszny, jak go malują – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Czytaj także

Czas na pierożki leniwe

Do pierożków leniwych potrzebny jest dobry twaróg. Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski podkreśla, że ten z firmy Maluta ma dobre mleko oraz kultury bakterii.

– Firma Maluta skupuje mleko od żuławskich rolników. Dzięki temu mamy pewność, że jest to produkt lokalny i tradycyjny – mówi Krzysztof Szulborski.

Do twarogu należy dodać: trzy łyżki mąki ziemniaczanej, półtorej łyżki mąki pszennej oraz dwa jajka.

– Robi nam się taka baza, którą będziemy macerować i formować z tego kopytka. Żeby to już miało taki dziecięcy charakter, dołożymy odrobinę cukru – mówi Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Kopytka podawane są z tradycyjnym polskim sosem. Potrzebujemy do niego: masło i odrobinę bułki tartej. Wszystko musi się ładnie przysmażyć.

Czytaj także

Przepis:

Pierożki leniwe

Składniki:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego firmy "Maluta"
60 g mąki ziemniaczanej
4 szt. jajek
40 g mąki pszennej
20 g bułki tartej
30 g śmietany kwaśnej firmy "Maluta"
100 g masła firmy "Maluta"
30 g cukru
10 g soli

Przygotowanie
Twaróg wymieszaj z dwiema mąkami i jajkami, dopraw solą i cukrem. Formuj w wałeczek, później w małe kopytka. Podawaj z kwaśną śmietaną oraz z masełkiem z bułką tartą.

dinopark.malbork.pl
maluta.pl

Materiał oryginalny: Smaki Pomorza. Odcinek 10. Przepyszne pierożki leniwe i wizyta w Dinoparku w Malborku - Dziennik Bałtycki

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3