Światowy Dzień Zdrowia w powiecie malborskim. Pamiętaj o zasadach

Jacek Skrobisz
7 kwietnia, także w powiecie malborskim, będzie obchodzony Światowy Dzień Zdrowia – informuje powiatowy inspektor sanitarny w Malborku.

"Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym" - pod takim hasłem obchodzony jest w tym roku Światowy Dzień Zdrowia organizowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Elżbieta Zybko, powiatowy inspektor sanitarny, przypomina, że dzień ten obchodzimy 7 kwietnia.

Aby mieć pewność, że jemy bezpiecznie, należy przestrzegać pięciu poniższych zasad:

Utrzymuj czystość

- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane
- podczas przygotowywania żywności chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

Gotuj dokładnie

- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70 stopni Celsjusza. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste - nie różowe.
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60° C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

Używaj bezpiecznej wody i żywności

- używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np.pasteryzowane mleko
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
- nie jedz żywności,która utraciła już datę przydatności do spożycia

Poniżej znajdują się prezentacje przygotowane przez Światową Organizację Zdrowia:

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie