Organizatorzy - Nowostawskie Centrum Kultury i Biblioteki oraz Urząd Miejski - zaprosili mieszkańców do podzielenia się swoimi kulinarnymi talentami. Festiwal, który odbył się w czwartek (15 grudnia), ma formułę konkursu, a w jury oceniającym byli w tym roku m.in. była posłanka Danuta Hojarska i wójt Miłoradza Arkadiusz Skorek.
I tak: komisja za najlepszą potrawę uznała gęś faszerowaną przygotowaną przez Zespół Szkolno-Przedszkolny w Nowym Stawie. Najlepszą nalewką zostało "Wino z żuławskich piwnic", dostarczone na konkurs przez Stowarzyszenie Miłośników Nowego Stawu; warto podkreślić, że jest ona z 2011 roku.
Nagroda za najlepsze ciasto, tak jak w poprzednich latach, trafiła do Anny Wolak z Dębiny - tym razem za "Moją fantazję".
Najważniejsza wydaje się jednak kategoria "Potrawa publiczności". Otrzymało ją Koło Gospodyń Wiejskich z Trępnów za gęś z modrą kapustą.
Podczas Festiwalu Przysmaku Bożonarodzeniowego dla zgromadzonych w świątecznej atmosferze mieszkańców gminy Nowy Staw wystąpiły dzieci - laureaci niedawnego przeglądu pastorałek zorganizowanego w Galerii Żuławskiej. Zaśpiewał też zespół ludowy Koła Gospodyń Wiejskich w Lasowicach Wielkich.
Fragmenty występu zespołu KGW z Lasowic Wlk.:
Już w sobotę kolejne przedświąteczne spotkanie. Stowarzyszenie Miłośników Nowego Stawu zaprasza do Galerii Żuławskiej na "Zimową Kawiarenkę" - czyli wieczór poetycko-muzyczny przy wyjątkowej herbatce i piernikach pachnących świętami. Początek o godz. 18, wstęp wolny.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?